Connect with us

Είναι πόλη και χωριό μαζί!

Μπροστά σου από τη μία, μια πολύβουη καθημερινότητα σε μία σύγχρονη πόλη και μία γοτθική συνοικία με κάστρα και πλακόστρωτα. Αρκεί να γυρίσεις το κεφάλι.

Αυτό είναι το Εδιμβούργο: 2 σε 1. Πρωτεύουσα της Σκωτίας και μία από τις γραφικότερες πόλεις της Ευρώπης.

Το ιστορικό κέντρο της πόλης, χωρισμένο στο μεσαιωνικό και στο νέο κομμάτι που οικοδομήθηκε μεταξύ του 1767 και 1830, περιλαμβάνεται από το 1995 στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco.

Ξεχάστε τακούνια και παπούτσια γραφείου. Εδώ χρειάζεσαι άνετα και ζεστά πατούμενα που θα κάνουν πιο εύκολη τη ζωή σου στα γλιστερά λιθόστρωτα.

Το χειμώνα η μέρα δεν έχει πολλές ώρες. Ξημερώνει γύρω στις 8:30 και σκοτεινιάζει, ίσως πριν το μεσημεριανό, 14:30.

Έχει πολύ ποδαρόδρομο το Εδιμβούργο, φοιτητούπολη και παράλληλα ο κατάλληλος προορισμός για τουρισμό.

Κάστρα, πινακοθήκες, μουσεία, θέατρα, φίνα μπιστρό, μπυραρίες, υφάσματα, κασμίρια και πολύ ουίσκι.

Εδώ δεν έρχεσαι για το φαγητό και αν δεις να σερβίρεται κάτι σαν κοκκινιστός κιμάς, ρώτα πριν δοκιμάσεις, αν δεν θέλεις να γευτείς ως πρώτη ύλη το αίμα.

Στο Εδιμβούργο πραγματοποιούνται κάθε χρόνο 12 φεστιβάλ. Η πόλη δονείται από κλασικές μουσικές και γκάιντες, που με κάθε αφορμή δίνουν μικρές συναυλίες σε πλατείες, συνήθως με συνθήκες υπό το μηδέν.

Σημείο κατατεθέν της πόλης η Εθνική πινακοθήκη.

Αρκετά έξω από το κέντρο της, σε έναν καταπράσινο λόφο με γεωμετρικές λίμνες, κάθε Ιανουάριο, πραγματοποιείται αφιέρωμα στον Γουίλιαμ Τέρνερ.

Θεσμός πλέον, ξεκίνησε ως εξής. Το 1899, ο 90χρονος συλλέκτης Henry Vaughan αποφάσισε να δωρίσει τα έργα της εντυπωσιακής ιδιωτικής του συλλογής, σε μουσεία της Βρετανίας, της Σκωτίας και της Ιρλανδίας.

Στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας κληροδότησε μια σειρά από υδατογραφίες και σχέδια του Γουίλιαμ Τέρνερ με τον όρο να εκτίθενται όλα τα έργα μαζί, χωρίς καμία χρέωση για το κοινό, κάθε Ιανουάριο.

Η επιθυμία του γίνεται σεβαστή για περισσότερα από 100 χρόνια. Η έκθεση «Τurner in January: The Vaughan Bequest» περιλαμβάνει ακουαρέλες της πρώιμης περιόδου του διάσημου Βρετανού ζωγράφου και σχέδια από τοπία της ηπειρωτικής Ευρώπης του 1830-40.

Εδώ και το μουσείο αφιερωμένο στο Ουίσκι

Μέσα από μια διαδραστική διαδικασία παρακολουθούμε τη δημιουργία αλλά και την εμφιάλωση του δημοφιλούς ποτού. Το «The Scotch Whisky Experience» φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή διαφορετικών ετικετών ουίσκι παγκοσμίως, πάνω από 3.300, ενώ στον ίδιο χώρο στεγάζεται και εστιατόριο, για να μην σε «χτυπήσει» η δοκιμή στο κεφάλι.

Αν πετύχεις την πόλη με καλό καιρό η διαδρομή Water of Leith είναι πολύ  δημοφιλής, εδώ όπου βρίσκεται η τέως βασιλική θαλαμηγός Britannia.

Βόλτα και στη Royal Mile του Εδιμβούργου, εκτείνεται μεταξύ του κάστρου και του Κοινοβουλίου της Σκωτίας. Βρίσκεται στην παλιά πόλη και κατά μήκος του είναι χτισμένα όμορφα πέτρινα κτίρια.

One O’ Clock Gun

Κοιτάξτε τα ρολόγια σας, στη μία το μεσημέρι τα κανόνια του κάστρου Hill ηχούν. Είναι το One O’ Clock Gun, ένα κανόνι «βαράει» εδώ και ενάμιση αιώνα κάθε μεσημέρι, έχει ρεπό μόνο την Κυριακή.

Κατηφορίζοντας προς την σύγχρονη πλευρά υπάρχει μία καντίνα, εδώ βρίσκεις να φας και να πιεις τα πάντα, μέχρι και ελληνικό καφέ.

Advertisement