Το ελληνικό νησί με τις 235 εκκλησίες που σε μαγεύει με τις ομορφιές του
Η Σίφνος είναι ένα από ομορφότερα και πιο χαρακτηριστικά νησιά των Κυκλάδων. Η σπουδαία ιστορία της Σίφνου χάνεται στα βάθη των αιώνων, ενώ μέχρι και σήμερα, την ακολουθεί σε κάθε βήμα της.
Ο λάτρης των Κυκλάδων θα βρει στη Σίφνο το «νησί του»: Ορεινοί οικισμοί στολισμένοι με ασβεστωμένα σπιτάκια, παραδοσιακής κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, περιβαλλόμενοι από ξερή, άγονη φύση που μοιάζει σπαρμένη με φύλλα χρυσού κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.
Παραλίες φαρδιές, αμμουδερές, με νερά ήσυχα και ρηχά και τον κόσμο να απλώνεται σε λίγο ή καθόλου οργανωμένα σημεία, αλλά και μικροί κόλποι, με το βότσαλο να γυαλίζει κάτω από κάθε κυματάκι και τα ψαροταβερνάκια από πάνω να καλούν για μοναδικές γεύσεις υπό σκιά.
Βραδινή ζωή για κάθε γούστο, ξεκινώντας πάντα από ένα καλό γεύμα σε κάποιο από τα καταπληκτικά εστιατόρια. Και ιστορία… που μετρά περισσότερα από 5.000 χρόνια και αντικατοπτρίζεται τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και σε αξιοθέατα και Μουσεία.
Μιλώντας για ιστορία, χωρίς να θέλουμε να μειώσουμε τις υπόλοιπες περιοχές, το Κάστρο είναι η περιοχή που προσελκύει τα βλέμματα, καθώς εκεί υπήρξε κατά την αρχαία Σίφνο η πρωτεύουσα του νησιού, ενώ τα τείχη του είναι ακόμα ορατά από πολλά σημεία του νησιού.
Αξίζει να βρεθείτε εκεί απόγευμα, για να βολτάρετε στα δαιδαλώδη καλντερίμια και να απολαύσετε την φανταστική θέα κατά το ηλιοβασίλεμα.
Τα αξιοθέατα του νησιού δεν σταματούν εδώ. Λίγο παρατηρητικοί αν είστε θα προσέξετε πολλούς αρχαίους πύργους διάσπαρτους στο νησί. Αυτοί χτίστηκαν από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ. για λόγους επικοινωνίας των αρχαίων ακροπόλεων.
Από αυτούς σε καλύτερη κατάσταση βρίσκεται ο Άσπρος Πύργος, τον οποίον θα δείτε κατευθυνόμενοι προς τον οικισμό Πλατύ Γιαλό.
Τέλος, άξιος αναφοράς, μετά την Απολλωνία, το Κάστρο και τις Καμάρες -το λιμάνι της Σίφνου- για τα οποία θα βρείτε πληροφορίες παρακάτω, είναι και οι οικισμός Αρτεμώνας.
Η περιοχή φημίζεται για παλιά αρχοντικά με τους πέτρινους φράχτες και τα εντυπωσιακά λουλούδια, και αξίζει να την επισκεφθείτε για βόλτα στα πλακόστρωτα στενά. Εκεί βρίσκεται και ο μεγαλύτερος ανεμόμυλος του νησιού, ο οποίος συντηρείται ακόμα εξαιρετικά, και από τον οποίον μπορείτε να απολαύσετε υπέροχη θέα στο Αιγαίο.
Πρόσφατα με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα η διαδικτυακή έκδοση της βρετανικής εφημερίδας Independent καλεί τους Βρετανούς να επισκεφθούν το γραφικό κυκλαδίτικο νησί.
Ο Independent εκθειάζει τη γαστρονομική παράδοση του νησιού, που είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του Νίκου Τσελεμεντέ, του Έλληνα που έγραψε τη βίβλο της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και υπάρχει σε κάθε σπίτι.
«Σε ένα όμορφο μικρό κυκλαδίτικο χωριό με ασβεστωμένα σπίτια, κατά μήκος ενός στενού τρελό-πλακόστρωτου δρόμου, πίσω από ένα μπλε με τρούλο, γεννήθηκε η ελληνική κουζίνα, όπως τη γνωρίζουμε.
Αυτό το παραδοσιακό σπίτι, με τη γκρι πόρτα, που πλαισιώνεται από τους τεράστιους φοίνικες, ήταν το σπίτι του Νικολάου Τσελεμεντέ, του οποίου το όνομα είναι συνώνυμο του «βιβλίου μαγειρικής».
Η συντάκτρια του δημοσιεύματος έπειτα από ένα οδοιπορικό στο μικρό νησί αποκαλύπτει στους Βρετανούς τα πιο νόστιμα ελληνικά πιάτα, αλλά και το μυστικό της νοστιμιάς τους, όπως της το εκμυστηρεύτηκαν μάγειρες από το νησί και δεν είναι άλλο, από το μαγείρεμα σε πήλινα σκεύη, που παράγονται από τη Σίφνο.