Connect with us

Ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο βρίσκεται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Λακωνία και είναι ένα μέρος που σίγουρα αξίζει να επισκεφθεί κανείς.

Ο λόγος για το σπήλαιο Βλυχάδα Διρού που δημιουργήθηκε από τον πιο ταλαντούχο αρχιτέκτονα, τη φύση. Πήρε το όνομά του από τα γλυφά νερά της τοποθεσίας που στην περιοχή ονομάζονται βλυχά. Ωστόσο πολλοί αναφέρονται σε αυτό με την ονομασία Γλυφάδα από την παράφραση της λέξεως Βλυχάδα.

Το σπήλαιο βρίσκεται στη δυτική ακτή της Λακωνικής χερσονήσου, στον Όρμο του Διρού και η επίσκεψη εκεί αποτελεί ένα ταξίδι στο χρόνο. Η ύπαρξή του ήταν γνωστή περίπου από το 1900 από τους ντόπιους αλλά δεν είχε εξερευνηθεί καθώς κανείς δεν ήξερε το θαύμα που κρύβεται μέσα του.

Όλα άλλαξαν, όμως, το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά και έως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί 1.600 μέτρα.

Σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 15 χιλιόμετρα ενώ το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνησή του.

Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και σταλακτίτες ενώ στα ευρήματα κατά την εξερεύνηση συγκαταλέγονται απολιθωμένα οστά ιπποπόταμου, πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού και κουναβιού, καθώς και κεραμική, που υποδηλώνει ανθρώπινη παρουσία πολλά χρόνια πριν.

Εκτός όμως από αυτά, όποιος επισκεφτεί το συγκεκριμένο σπήλαιο θα μαγευτεί από την περιήγηση με βάρκα στα λιμναία τμήματα της Βλυχάδας, που αποτελεί κυριολεκτικά μια διαφορετική εμπειρία, ένα μαγευτικό ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο.

Η θερμοκρασία του είναι περίπου 14 βαθμοί, ενώ του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Η εντυπωσιακή διαδρομή που ακολουθούν οι επισκέπτες μέσα στο σπήλαιο διαρκεί περίπου τρία τέταρτα και είναι μοναδικής ομορφιάς. Η κάθε αίθουσα έχει αξιοθέατα με διάφορες ονομασίες που μαθαίνει κανείς κατά τη διάρκεια της ξενάγησης.

Δείτε τις φωτογραφίες…

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Οι καλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους αυτά τα έξι αυτά πράγματα

Ξεχάστε για πάντα την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα του προσώπου, με αυτή την εύκολη σπιτική συνταγή.

11 ξεκαρδιστικά σκίτσα που δείχνουν τις διαφορές μεταξύ φίλου και καλύτερου φίλου

Στις μητέρες που γέννησαν με καισαρική

11 σημάδια ότι υπάρχει ένας τοξικός άνθρωπος στην ζωή σας

Οι διαφορές μεταξύ ανδρικής και γυναικείας φιλίας, μέσα από 9 χιουμοριστικά σκίτσα!

«Eγκυμοσύνη: Η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή της γυναίκας», το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Άλλον ήθελα και άλλον παντρεύτηκα. Γιατί εpωτεύτηκα έναν τσιγγάνο!

To θυμωμένο μπαλόνι: Το δοκιμασμένο κόλπο που θα βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας δεν θέλει να ξέρετε

Σχολιάστε

Τα καλύτερα