Connect with us

Διακοπές στη Μεσόγειο; Ναι. Αλλά πού ακριβώς;

Οι συντάκτες των Financial Times συγκέντρωσαν μια λίστα με τα ομορφότερα μέρη της Μεσογείου και στην κορυφή της τοποθέτησαν ένα ελληνικό νησί.

«Ενώ η Μύκονος και η Σαντορίνη είναι τα δημοφιλέστερα νησιά των Κυκλάδων, η Σέριφος παραμένει με δόξα στη σκιά τους, ανενόχλητη από τις μάζες των διακοπών» αναφέρει το δημοσίευμα για το νησί που κατακτά την 1η θέση της λίστας.

Όμως η Σέριφος δεν είναι ο μόνος ελληνικός προορισμός στη λίστα, αφού πιο κάτω ακολουθούν η Μάνη και η Αμοργός. Η Μάνη, με τα πέτρινα σπίτια της που χρησίμευσαν και ως καταφύγια, βρίσκεται στην 6η θέση.

Η Αμοργός καταλαμβάνει την 8η θέση, ως «νησί παραμένει αλώβητο από τον μαζικό τουρισμό, αφού δεν έχουν αλλάξει πολλά από τότε που ο Luc Besson γύρισε εδώ το Απέραντο Γαλάζιο τη δεκαετία του ‘80». Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί της Μεσογείου των Financial Times είναι:

1. Σέριφος, Ελλάδα 2. Σαν Φρουτουόζο, Ιταλία 3. Λαστόβο, Κροατία 4. Φαβινιάνα, Ιταλία 5. Καβάλο, Γαλλία 6. Μάνη, Ελλάδα 7. Αρχιπέλαγος Κορνάτι, Κροατία 8. Αμοργός, Ελλάδα 9. Χερσόνησος Ντάτκα, Τουρκία 10. Παντελερία, Ιταλία

Ταξιδεύοντας στη Σέριφο

Γαλήνια ατµόσφαιρα, εξωτικές παραλίες, άγρια οµορφιά..

Ανάμεσα στην Κύθνο και τη Σίφνο βρίσκεται η παραδοσιακή Σέριφος με το χρώμα, τον αέρα και το φως των Κυκλάδων.

Είναι το μικρό νησί με τη βαρύνουσα σημασία στην ιστορία διεκδίκησης των εργασιακών δικαιωμάτων αλλά και την διαφορετικότητα ενός τοπίου διαμορφωμένου από τα μεταλλεία, μάρτυρας μιας άλλης εποχής.

 

Θελκτική, αποπνέοντας μια παράξενη μυστηριακή μαγεία, γεμάτη αντιθέσεις που εξισορροπούν το ενεργειακό της περιβάλλον με υπέροχους οικισμούς είναι ικανή να αιχμαλωτίσει και τον πιο αδέσποτο επισκέπτη που οι συγκυρίες και τα μελτέμια θα τον φέρουν στην αγκαλιά της.

Αν πάρετε το φέρι-μποτ από τον Πειραιά σε 5 περίπου ώρες θα φτάσετε σ’ αυτό το άλλοτε καταφύγιο μυθικών προσώπων. Ο μύθος λέει ότι μετά την έφοδο του Δία στο δωμάτιο της Δανάης με τη μορφή της χρυσής βροχής προέκυψε ο Περσέας. Ο χρησμός του μαντείου που ήθελε τον Περσέα να σκοτώνει τον παππού του και βασιλιά του Άργους, ήταν η αιτία για τον άσπλαχνο διωγμό τους από εκεί. Τα κύματα τους ξέβρασαν σ΄αυτό το νησί, όπου αργότερα ο Περσέας αποκεφάλισε την τρομερή Μέδουσα.

Φτάνοντας στο λιμάνι θα σκαλώσει η ματιά σας στην υπέροχη αρχιτεκτονική δομή αυτού του νησιού με το κάστρο στην Πάνω Χώρα και τα ολόλευκα σπιτάκια να υπόσχονται ονειρεμένη θέα και ρομαντικές βόλτες ενώ το Λιβάδι (λιμάνι) και η Κάτω Χώρα θα σας κλείνουν το μάτι πονηρά για το καλωσόρισμα.

Σ’ ένα σφιχταγκάλιασμα των σπιτιών ένα γύρω από την κορυφογραμμή θα  διακρίνετε αρκετούς γραφικούς ανεμόμυλους να συμπληρώνουν τούτη την ομορφιά.


Πριν ανηφορίσετε προς τα πάνω, επισκεφτείτε το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο στεγασμένο σε ένα παλιό αρχοντικό όπου φιλοξενούνται εκθέματα από δωρεές ντόπιων, όπως οικιακά σκεύη, αγροτικά εργαλεία, έπιπλα και διάφορα άλλα.

Αξίζουν της προσοχής σας διάφορα αντικείμενα από ξένες χώρες όπως η Αίγυπτος, απόρροια της μεταναστευτικής δράσης και του εμπορίου λόγω των μεταλλείων. Στο Λιβάδι υπάρχει πληθώρα τόσο σε ταβέρνες για φαγητό όσο και σε καφετέριες και μπαράκια για της βραδινές σας εξόδους.

Στην Κεντρική Πλατεία στην Πάνω Χώρα θα συναντήσετε το Δημαρχιακό Μέγαρο, όπου εκτίθενται και ορισμένα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως αμφορείς, αγάλματα και άλλα. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται η μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου σε μια πλατεία στρωμμένη από μάρμαρα. Στο Κάστρο θα απολαύσετε την πανοραμική οπτική του νησιού και της θάλασσας που απλώνεται στα πόδια σας.

Στο γυρισμό θα συναντήσετε πολλές εκκλησίες και θα ξεχωρίσετε σίγουρα την ανάγλυφη καραβίσια φιγούρα στην πρόσοψη του Αγίου Γεωργίου. Θα άξιζε μια επίσκεψη στο νησί την Κυριακή Πάσχα για να απολαύσετε από κοντά το ωραίο έθιμο με τις ανθοστολισμένες μεγάλες κούνιες που τοποθετούνται στα σοκάκια. Το παραδοσιακό τραγούδι γαργαλάει τ’ αυτιά καθώς σμίγουν οι φωνές πολλών κατοίκων ενώ κάποιος κουνά ήρεμα το ζευγάρι που κάθεται επάνω στην κούνια.

Στην Μονή των Ταξιαρχών με τον ψηλό περίβολο, ασπίδα για τους πειρατές, θα ακούσετε με προσοχή την ιστορία της εικόνας του Αρχαγγέλου Μιχαήλ που έρχεται από την πολύπαθη Κύπρο. Στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού κάντε μια στάση στο Μέγα Λιβάδι, το γραφικό ψαροχώρι όπου φέρει έντονα τα σημάδια της πρότερης μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Υπάρχει ακόμα το παλαιό διοικητήριο των μεταλλείων που στεγάζεται σε κτίσμα του Τσίλερ. Θα νιώσετε ένα ρίγος ακούγοντας την ιστορία μπροστά στο μνημείο των πεσόντων μεταλλωρύχων κατά τη διάρκεια της απεργίας με στόχο την απόσπαση του ανθρώπινου εργασιακού οχταώρου έναντι των ατέλειωτων εξαντλητικών ωρών ως τη δύση του ήλιου.

Αν και μικρό σε έκταση νησί, θα εκπλαγείτε από τις πάμπολλες επιλογές σε όμορφες παραλίες πλησιάζοντας όλα τα γούστα των επισκεπτών.

Ο Αυλομώνας με τη χρυσή αμμουδιά δίπλα από το λιμάνι είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες όχι μόνο στο νησί αλλά συνολικά στις Κυκλάδες με δυνατότητα για καφέ και φαγητό σε πολύ κοντινή απόσταση. Αν είστε λάτρεις της ελευθερίας του γυμνισμού, πηγαίνετε στο Καράβι και θα απολαύσετε βουτιές σε κρυστάλλινα νερά ενώ στον πάτο της θάλασσας θα δείτε ασυνήθιστες πέτρινες πλάκες.

Στον Άγιο Σώστη θα αντικρίσετε μια απάνεμη παραλία, όπου μπορείτε να απολαύσετε τη σκιά κάτω από τα δέντρα που φτάνουν στην αμμουδιά. Ακριβώς δίπλα της υπάρχει ένας κολπίσκος με βότσαλο.

Αν αγαπάτε τις καλοκαιρινές αθλητικές δραστηριότητες, στο Λιβάδι και στα Λιβαδάκια μπορείτε να γευτείτε τη εμπειρία του windsurfing ή ακόμα και των καταδύσεων. Η παραλία του Αβεσαλού και του Κουταλά με άμμο και βότσαλο μαζί είναι ιδανικές για ψάρεμα. Στην περιοχή του Κουταλά αξίζει η βόλτα στο σπήλαιο με τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες.

Είναι βέβαιο, ότι θα ευχαριστηθείτε δροσερά μακροβούτια σε μια σειρά από πάρα πολλές  και διαφορετικές ακρογιαλιές που σας περιμένουν να τις ανακαλύψετε. Τις θαλασσινές αποδράσεις μπορείτε να τις συνδυάσετε με βόλτες σε γραφικούς οικισμούς που υπάρχουν στο ενδιάμεσο της διαδρομής σας ως τις παραλίες.

Τούτο το νησί κάτω από τη σκιά της εξελικτικής του διαδρομής μέσα στο χρόνο κατορθώνει να διατηρεί ακόμα κάτι αρχέγονο και παρθένο.

Θα νιώσετε έντονα πώς μόνο αν ήσασταν πουλί θα μπορούσατε να χαζέψετε  από ψηλά τους ασβεστωμένους οικισμούς και να αντιληφθείτε οπτικά όλες τις αποχρώσεις τούτης της γης.

Η Σέριφος είναι μια φιλόξενη οικοδέσποινα που διακατέχεται από τον αυθορμητισμό της νεαρής και άπειρης νοικοκυράς αλλά την ίδια στιγμή συναρπάζει με τις πηγαίες ικανότητές της γοητεύοντας πάντα όλους τους επισκέπτες της.

Και μια μικρή ξενάγηση από ψηλά:

Πληροφορίες: doctv – flowmagazine

Advertisement