Πάρος: Εδώ θα φάτε φρέσκο ψάρι, ντόπιο κρέας και τα καλύτερα γλυκά & παγωτά
Η Πάρος ήταν ανέκαθεν ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς Ελλήνων και ξένων τουριστών, που επέλεγαν για τις θερινές τους διακοπές τις Κυκλάδες.
Με επίκεντρο τη Νάουσα, η Πάρος τα τελευταία χρόνια αποτελεί έναν από τους 5 κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς για τους ξένους τουρίστες.
Και φέτος, λόγω και της ολοκλήρωσης των έργων στο νέο αεροδρόμιο, το οποίο βοηθά σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση, αναμένεται να γίνει το αδιαχώρητο ιδίως κατά το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου.
Που πρέπει να πάτε οπωσδήποτε για φαγητό
1. Στο γραφικό Λιμανάκι της Νάουσας, πρέπει οπωσδήποτε να καθίσετε σην Ταβέρνα του “Βιτσαδάκη”, για φρέσκο ψάρι και κορυφαία θαλασσινά, αλλά και για κρεατικά από ντόπια παραγωγή της Πάρου.
Πρόκειται για τον αγαπημένο γαστρονομικό προορισμό των Παριανών για πάνω από 15 χρόνια!
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, είναι στα καλύτερα επίπεδα που μπορεί να βρει κάποιος στη Νάουσα και ειδικά στο Λιμανάκι.
2. Για μοναδικές γεύσεις από την Πόλη και για τη μεγαλύτερη κάβα καλών κρασιών, θα πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε μια βόλτα από το κορυφαίο εστιατόριο της Πάρου, τη “Θέα”.
Βρίσκεται στην Πούντα, ακριβώς στο σημείο όπου φεύγουν τα φέρι μποτ για την Αντίπαρο.
Για καλό και για κακό, κάντε ένα τηλέφωνο πριν πάτε, γιατί υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη βρείτε κενό τραπέζι!
3. Στο γραφικό λιμανάκι του Αμπελά θα βρείτε τον “Αργύρη”!
Μια οικογενειακή ταβέρνα, ακριβώς στην κεντρική πλατεία του χωριού, δίπλα στην παραλία, με απέραντη θέα στη Νάξο και προς Σαντορίνη.
Το φρέσκο ψάρι και οι “σπιτικές” γεύσεις των πιάτων θα σας ενθουσιάσουν!
4. “Siparos” : Ίσως το πιο γκουρμέ εστιατόριο της Πάρου, πάνω στο κύμα!
Στο δρόμο προς Σάντα Μαρία, λίγο μετά το εργοστάσιο της ΔΕΗ, θα βρείτε το εστιατόριο Siparos.
Πραγματικά αξίζει να το επισκεφθείτε και να δοκιμάσετε τις μοναδικές γεύσεις που προσφέρει.
5. Πάλι στο γραφικό χωριουδάκι του Αμπελά, βρίσκεται η “Χριστιάννα”.
Ακόμα μια οικογενειακή ταβέρνα, που προμηθεύεται σχεδόν όλα τα προϊόντα από τη δική της “παραγωγή”.
Φρέσκο ψάρι από το καΐκι της οικογένειας, λαχανικά από τον μπαξέ της οικογένειας κλπ.
Η “Χριστιάννα” διαθέτει και ενοικιαζόμενα δωμάτια με απέραντη θέα στο Αιγαίο και την Νάξο.
Που πρέπει να πάτε για γλυκό και παγωτό:
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να φύγετε από την Πάρο, μην έχοντας δοκιμάσει τα γλυκά του “Χαμηλοθώρη”.
Το κεντρικό εργαστήριο στέκει επιβλητικά στην είσοδο της Νάουσας (όπως ερχόμαστε από Παροικιά), ενώ διαθέτει και ζαχαροπλαστεία μέσα στον οικισμό της Νάουσας, στην κεντρική πλατεία και στα σοκάκια.
Θα φάτε την καλύτερη σοκολατίνα, το καλύτερο χειροποίητο παγωτό (δοκιμάστε τον συνδυασμό σοκολατόπιτας με παγωτό βανίλια), τα καλύτερα αμυγδαλωτά και πολλές πολλές ακόμα μοναδικές γεύσεις!
Που πρέπει να προσκυνήσετε:
1. Κατεβαίνοντας από το καράβι στην Παροικιά της Πάρου, θα δείτε να στέκει επιβλητικός ο ιστορικός Ναός της Παναγίας Εκατονταπυλιανής.
Πρόκειται για τη Θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας, η οποία τιμάται με κάθε τιμή τον 15Αύγουστο και αποτελεί προσκυνηματικό προορισμό για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς όλου του κόσμου.
Το ναό έχτισε πριν αρκετούς αιώνες η Αγία Ελένη, κατά το πέρασμά της, στο ταξίδι για την ανεύρεση του Τιμίου Σταυρού.
2. Οι άνδρες επισκέπτες της Πάρου, θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτούν το “Άγιο Όρος” των Κυκλάδων, την Ιερά Μονή Λογκοβάρδας Πάρου.
Βρίσκεται “κρεμασμένη” ανάμεσα σε τρεις λόφους, στη διαδρομή από Παροικιά για Νάουσα, από τις αρχές του 16ου αιώνα.
Εορτάζει της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής και αποτελεί μοναδικό πνευματικό φάρο τόσο για την Πάρο, όσο και για τις Κυκλάδες και τον ορθόδοξο Ελληνισμό ευρύτερα.
Στη Μονή διέτελεσε Ηγούμενος και ο Ιερομόναχος Φιλόθεος Ζερβάκος, ο οποίος τιμάται ήδη ως σύγχρονος Άγιος από τους Παριανούς.