Η πανέμορφη Τζια ένας από τους 10 κρυμμένους θησαυρούς της Ευρώπης!
Καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για το καλοκαίρι, τα αφιερώματα με τους ιδανικότερους προορισμούς αρχίζουν να πληθαίνουν στα ξένα μέσα ενημέρωσης. Η Telegraph παρουσιάζει τους 10 κρυμμένους θησαυρούς της Ευρώπης. Από τη συγκεκριμένη λίστα δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα. Η Τζια φαίνεταί ότι σαγήνευσε πραγματικά, έναν από τους αρθρογράφους της…
«Τώρα που το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει μετακινηθεί μακριά από το κέντρο της πόλης και τον Πειραιά, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω για να κατευθυνθεί κανείς αμέσως στα ελληνικά νησιά. Παίρνεις την πρωινή πτήση, προσγειώνεσαι στην Αθήνα και με ένα ταξί πας γρήγορα γρήγορα στο Λαύριο. Εκεί, περιμένοντας το πλοίο, έχεις την ευκαιρία να αναζητήσεις την υπογραφή του Λόρδου Βύρωνα στο ναό του Σουνίου και λίγο πριν πέσει το φως παίρνεις το δρόμο για τα ελληνικά νησιά. Τα πλοία που αναχωρούν από το Λαύριο συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με της δυτικές Κυκλάδες. Το μόνο μειονέκτημα; Μπορεί ποτέ να μην ανακαλύψεις όλα τα νησιά αυτά, καθώς τα πλοία κάνουν πρώτη στάση στην Κέα. Ενα σαγηνευτικό και ήσυχο μέρος που δεν σε αφήνει να φύγεις για να κάνεις την περιοδεία που είχες προγραμματίσει», σημειώνει ο αθρογράφος της Telegraph.
Μάλιστα, ακολουθεί παραπομπή στον ύμνο για τη σαγηνευτική Κέα, «το απόλυτα μενταμοντέρνο ελληνικό νησί» όπως το χαρακτήριζε,το περασμένο καλοκαίρι αρθρογράφος της Telegraph:
Δεν είναι από τα νησιά για τα οποία περιμένει κανείς να διαβάσει ύμνους στον ξένο Τύπο. Οχι επειδή στερείται ομορφιάς, κάθε άλλο μάλιστα, όμως η Κέα παραμένει ανεξερεύνητος προορισμός ακόμη και για τους περισσότερους Ελληνες. Κι όμως, αυτό το νησί των Κυκλάδων ήταν εκείνο που σαγήνευσε έναν Βρετανό δημοσιογράφο και τον έκανε να γράψει ύμνους στην Telegraph.
Περιγράφοντάς την ως ένα «σαγηνευτικό και ήρεμο μέρος», ο συντάκτης του δημοσιεύματος προειδοποιεί όσους ξεκινήσουν από την Κέα προκειμένου να δουν κι άλλα νησιά, πως πιθανότατα δεν θα καταφέρουν να φύγουν ποτέ από εκεί. Υμνώντας το γεγονός ότι η Κέα δεν αναπτύχθηκε τουριστικά, στέκεται ιδιαίτερα στο «πολιτισμένο πελατολόγιό» της ανάμεσα στους Αθηναίους, το οποίο διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνο άλλων προορισμών.
Τα χαμηλά σπίτια από την τοπική καφέ-κόκκινη πέτρα, που «σκαρφαλώνουν» στις πλαγιές ώστε να μην ξεχωρίζουν, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, ούτε άσχημα κτίρια αλλά και η αποκατάσταση παλιών μονοπατιών προς τις παραλίες του νησιού για όσους θέλουν να κάνουν πεζοπορία, είναι ανάμεσα στους καλύτερους λόγους για να επισκεφθεί κανείς την Κέα, την οποία η βρετανική εφημερίδα χαρακτηρίζει ως το απόλυτο «μεταμοντέρνο» ελληνικό νησί.
Ακόμη και το φαγητό έκλεψε την καρδιά του Βρετανού δημοσιογράφου στην επίσκεψή του εκεί, καθώς όπως γράφει χαρακτηριστικά «οι σαλάτες δεν είναι απλά ”χωριάτικες” αλλά είναι φτιαγμένες από συγκεκριμένα άγρια χόρτα ή ντόπιο τυρί», ενώ ενθουσιασμό του προκάλεσε το γεγονός πως οι κάτοικοι του νησιού δεν πίνουν ούζο- προτιμούν το τσίπουρο- ενώ η λέξη «ρετσίνα» αντιμετωπίζεται σχεδόν σαν προσβολή για τον ουρανίσκο των ντόπιων και τους αμπελώνες της Κέας».