Connect with us

Οι λίμνες Ζερέλια, ή Ζηρέλια, είναι δύο λίμνες που βρίσκονται στα νότια της πεδιάδας του Αλμυρού, στην περιοχή της Ευξεινούπολης, εκεί που βρισκόταν το αρχαίο Αθαμάντιο πεδίο, στο νομό Μαγνησίας.

Στα βόρεια των λιμνών κυλάει ο ποταμός Ξηριάς και στα νότια υψώνονται τα βουνά της Γκούρας που στη συνέχεια ενώνονται με το όρος Όθρυς.

Και οι δύο λίμνες, που βρίσκονται σε υψόμετρο 130 μέτρων, έχουν απόλυτα κυκλικό σχήμα.

Η μεγαλύτερη λίμνη που βρίσκεται στα δυτικά καλύπτει επιφάνεια 42 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 250 μέτρων και βάθος περίπου 8 μέτρα.

Η μικρότερη λίμνη, που βρίσκεται 200 μέτρα πιο ανατολικά, καλύπτει επιφάνεια 25 στρεμμάτων, έχει διάμετρο 150 μέτρων και βάθος περίπου 6 μέτρα.

Βορειοανατολικά της μεγάλης λίμνης υπάρχει ένας μικρός λόφος, η Μαγούλα Ζερέλια, στην οποία υπάρχει ένας προϊστορικός οικισμός ο οποίος κατοικήθηκε από την Μέση Νεολιθική Εποχή μέχρι και την Εποχή του Χαλκού.

Οι δύο λίμνες τροφοδοτούνται από τα νερά των βροχών και από υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

Η δημιουργία των λιμνών, τις κάνει μοναδικές στον ελλαδικό χώρο. Μέχρι πρόσφατα, η πιθανότερη ερμηνεία γέννησης των λιμνών ήταν η ηφαιστειακή, καθώς βρίσκονται στο δρόμο των ηφαιστείων της περιοχής Παγασητικού-Μαλιακού, ή απλά ότι είναι καρστικές δολίνες που γέμισαν νερό.

Όμως, τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι οι δύο κρατήρες των λιμνών δημιουργήθηκαν από πτώση μετεωρίτη στη περιοχή.

Αυτό συνέβη όταν βρέθηκε στη περιοχή μερικώς τετηγμένο ζιρκόνιο, για την τήξη του οποίου απαιτούνται υψηλότατες θερμοκρασίες, οι οποίες δεν απαντώνται στις ηφαιστειακές διαδικασίες.

Το φαινόμενο της δημιουργίας λιμνών από μετεωρίτη είναι μοναδικό στην Ελλάδα, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη οι αντίστοιχες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τις 40 από τις 178 σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η πρόσκρουση συνέβη την εποχή του Ολόκαινου πριν από 12.500 με 8.000 χρόνια και το μέγεθος των θραυσμάτων που προσέκρουσαν ήταν από 10 έως 30 μέτρα.

Οι λίμνες περιβάλλονται και από έναν αποτροπιαστικό μύθο. Σύμφωνα με τον Ν. Πολίτη, στη θέση των λιμνών υπήρχε το χωριό Ζιρέλια. Εκεί ένας παπάς βίασε τη κόρη του, προκαλώντας την οργή του Θεού που μετέτρεψε το χωριό σε βάλτο με καλαμιώνες.

Από τότε μέσα στον βάλτο ζούσανε μαύρα, άσχημα ψάρια που οι κάτοικοι της περιοχής τα φοβόντουσαν και δεν τα τρώγανε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Οι καλοί γονείς δίνουν στα παιδιά τους αυτά τα έξι αυτά πράγματα

Ξεχάστε για πάντα την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα του προσώπου, με αυτή την εύκολη σπιτική συνταγή.

11 ξεκαρδιστικά σκίτσα που δείχνουν τις διαφορές μεταξύ φίλου και καλύτερου φίλου

Στις μητέρες που γέννησαν με καισαρική

11 σημάδια ότι υπάρχει ένας τοξικός άνθρωπος στην ζωή σας

Οι διαφορές μεταξύ ανδρικής και γυναικείας φιλίας, μέσα από 9 χιουμοριστικά σκίτσα!

«Eγκυμοσύνη: Η πιο όμορφη περίοδος στη ζωή της γυναίκας», το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις;

Άλλον ήθελα και άλλον παντρεύτηκα. Γιατί εpωτεύτηκα έναν τσιγγάνο!

To θυμωμένο μπαλόνι: Το δοκιμασμένο κόλπο που θα βοηθήσει το παιδί να ηρεμήσει

7 πράγματα που η κατάθλιψή σας δεν θέλει να ξέρετε

Σχολιάστε

Τα καλύτερα