Νύχτα θρίλερ στην Σαντορίνη: Κάτοικοι κοιμήθηκαν στους δρόμους – Γεμάτα αναχωρούν πλοία και αεροπλάνα – Κλειστά σχολεία στις Κυκλάδες
Μια νύχτα γεμάτη ένταση και αβεβαιότητα βίωσαν οι κάτοικοι της Σαντορίνης, εξαιτίας της συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας που έχει θέσει το νησί σε κατάσταση συναγερμού. Φοβούμενοι για νέες, ισχυρές δονήσεις, πολλοί επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα έξω, είτε μέσα στα αυτοκίνητά τους είτε σε ασφαλείς χώρους που έχουν υποδειχθεί από τη δημοτική αρχή.
Αρκετοί πολίτες συγκεντρώθηκαν κοντά στο νοσοκομείο, όπου βρίσκεται δύναμη της ΕΜΑΚ σε επιφυλακή για άμεση επέμβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Άλλοι κατευθύνθηκαν στο γήπεδο της Μεσαριάς και σε ανοιχτούς χώρους, αναζητώντας μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας.
Η ανησυχία για τους σεισμούς στη Σαντορίνη είναι έντονη: Κάτοικοι αναγκάστηκαν να κοιμηθούν εκτός των σπιτιών τους, τα πλοία και τα αεροπλάνα αναχώρησαν γεμάτα, και τα σχολεία παραμένουν κλειστά.
Η έντονη ανησυχία που επικρατεί στο νησί αποτυπώθηκε ξεκάθαρα το βράδυ της Κυριακής. Λίγο μετά τις 21:00, σχηματίστηκαν ουρές στα ταξιδιωτικά πρακτορεία, καθώς οι κάτοικοι, τρομαγμένοι από τις συνεχείς σεισμικές δονήσεις, έσπευσαν να κλείσουν εισιτήρια για να αποχωρήσουν. Τα πλοία και τα αεροπλάνα γέμισαν σχεδόν πλήρως, αποτυπώνοντας την αγωνία του κόσμου.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η εκτόξευση στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων. Οι τελευταίες θέσεις στη γραμμή Σαντορίνη – Αθήνα έφτασαν να κοστίζουν έως και 200 ευρώ, καθιστώντας την επιλογή της άμεσης αναχώρησης ακόμα πιο δύσκολη για πολλούς.
Σήμερα, με απόφαση των δημάρχων, τα σχολεία στη Σαντορίνη, την Αμοργό, την Πάρο, την Αντίπαρο και τη Νάξο θα παραμείνουν κλειστά για προληπτικούς λόγους, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας στις Κυκλάδες.
Η απόφαση αφορά όλες τις σχολικές μονάδες των νησιών, ανεξαρτήτως βαθμίδας, καθώς και τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Επιπλέον, ακυρώνονται όλες οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνταν σε κλειστούς χώρους.
Η σεισμική δραστηριότητα βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους ειδικούς να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. Παράλληλα, οι τοπικές αρχές παραμένουν σε πλήρη ετοιμότ0ητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου.
Η ανακοίνωση της επιτροπής σεισμικού κινδύνου για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του ΓΓ. Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).
3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:
α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
β. Οι πολίτες θα πρέπει:
– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.