Connect with us

Ο λόγος για τη Μονή Προύσου… Χτισμένη σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε μία βραχώδη και απόκρυμνη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Τυμφρηστού μοιάζει σαν να κρέμεται από τους βράχους.

Η μονή είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και κατά την παράδοση το όνομα της οφείλεται στη θαυματουργή εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας», η οποία κατάγεται από την Προύσα της Μ. Ασίας.

Η διαδρομή από το Καρπενήσι προς τη Μονή είναι συναρπαστική όπως είναι και το θέαμα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας εκεί. Χιλιάδες επισκέπτες φτάνουν κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν ενώ αμέσως νιώθει κανείς εκεί γαλήνη και ηρεμία.

Η αγριότητα του τοπίου κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται δέος για τη δύναμη της φύσης ενώ αυτό θα μετατραπεί σε γαλήνη φτάνοντας στο μοναστήρι.

Το τοπίο εκεί είναι υπερβολικά απότομο με τεράστιους γκρεμούς που οδηγούν αναγκαστικά ψηλά το βλέμμα. Έξω από τη Μονή θα δει κανείς δύο κάστρα αριστερά και δεξιά, τους «πύργους του Καραϊσκάκη». Υπάρχει επίσης εκκλησάκι των Αγίων Πάντων, που κτίστηκε το 1754.

Μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε από τους Γερμανούς τον Αύγουστο του 1944 και τότε καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά ευτυχώς όχι και η πολύτιμη εικόνα της Παναγίας.

Αργότερα ξεκίνησε εκ νέου η ανοικοδόμηση της Μονής που αποτελεί σήμερα έναν ιστορικό χώρο, πολύ σημαντικό για την ορθοδοξία.

Advertisement