Μητσοτάκης για σεισμούς στη Σαντορίνη – «Είμαστε αισιόδοξοι»
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για τα γεωλογικά φαινόμενα και τα μέτρα πολιτικής προστασίας στη Σαντορίνη και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμοι, να συνεργάζονται με τις Αρχές και η εκτίμηση της εξέλιξης του φαινομένου θα είναι καθημερινή και από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας θα υπάρχει ενημέρωση για τα νέα επιστημονικά δεδομένα όπως τα λαμβάνουμε και τα αναλύουμε».
Στην αρχή, ο καθηγητής Γεωφυσικής και Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, παρουσίασε χάρτες και γραφήματα με την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, συγκρίνοντας τα δεδομένα των περιόδων 2011 – 2012 και 2024 – 2025. «Οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα, οπότε θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα».
Εν συνεχεία, η ηφαιστειολόγος, Εύη Νομικού, παρουσίασε τις ενεργές εξωγενείς ζώνες, ήτοι τα μεγάλα ρήγματα της περιοχής. «Συστήνω ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης, όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους», επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, σημείωσε ότι «είναι επόμενο οι κίνδυνοι κατολισθήσεων σε όλο το μήκος της καλντέρας είναι υψηλός. Χαρτογραφήσαμε τα δεδομένα κι επιλέξαμε πέντε περιοχές για εφαρμογή μέτρων: Τον Παλαιό Λιμένα Φηρών, το Λιμάνι Αθηνιού και το οδικό δίκτυο του Όρμου, η Οία και συγκεκριμένα οι περιοχές Αμμούδι και Αρμένη και η Θηρασιά (οικισμός Κόρφου και ανάντι περιοχή, Μονοπάτι)».