ΜΗΝ ΤΟ ΞΑΝΑΠΕΤΑΞΕΤΕ ΠΟΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ – ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΧΡΥΣΟ 22 ΚΑΡΑΤΙΩΝ – ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΜΙΛΑΜΕ
Μέσα από την ψηφιακή απόρριψη των παλαιών μας υπολογιστών μπορεί να κρύβεται ένας απροσδόκητος θησαυρός, καθώς επιστήμονες από την Ελβετία ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο εξαγωγής χρυσού από ηλεκτρονικά απόβλητα, αποκαλύπτοντας την αξία όσων θεωρούμε άχρηστα. Η προσέγγιση αυτή, πέρα από την οικονομική της διάσταση, αναδεικνύει και μια σημαντική περιβαλλοντική προοπτική, προσφέροντας έναν βιώσιμο τρόπο ανάκτησης πολύτιμων μετάλλων.
Μια καινοτόμος διαδικασία με επίκεντρο την «παλιά» τεχνολογία
Η επιστημονική ομάδα του ETH Zurich, αξιοποιώντας μια μέθοδο που αντλεί τεχνογνωσία από τη βιομηχανία τροφίμων, κατάφερε να εξάγει 450 χιλιοστόγραμμα χρυσού 22 καρατίων από μόλις 20 μητρικές πλακέτες παλιών υπολογιστών.
Η διαδικασία, όπως παρουσιάστηκε στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Materials, βασίζεται σε χημική επεξεργασία υπό όξινες συνθήκες και υψηλές θερμοκρασίες, μέσω της οποίας παράγεται εναιώρημα νανοϊνών πρωτεΐνης. Το εναιώρημα αυτό μετατρέπεται σε τζελ και στη συνέχεια σε ένα σφουγγάρι, το οποίο δεσμεύει ιόντα χρυσού. Οι ερευνητές ολοκληρώνουν την εξαγωγή απλά με τη θέρμανση του σφουγγαριού, απελευθερώνοντας έτσι το πολύτιμο μέταλλο.
Η ανακάλυψη αυτή αποδεικνύει πως ηλεκτρονικά απόβλητα, που καταλήγουν στους κάδους κάθε φορά που ανανεώνουμε τον εξοπλισμό μας, μπορούν να αποκτήσουν δεύτερη ζωή με ανεκτίμητη αξία, επανατοποθετώντας την τεχνολογική πρόοδο στο επίκεντρο της κυκλικής οικονομίας.
