Connect with us

Η Ζορίκα είναι μια μικρή, φυσική και τελείως παραμυθένια λίμνη που βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι, πνιγμένη μέσα σε ένα δάσος μαυρόπευκων.

Οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως «Η λίμνη με τα νούφαρα».

Την ονομασία Ζορίκα την πήρε από το ρέμα που κυλάει λίγο πιο χαμηλά.

Η λίμνη βρίσκεται στο Ανατολικό Ζαγόρι στην περιοχή ανάμεσα στα χωριά Φλαμπουράρι και Γρεβενίτι, ακριβώς πάνω στον επαρχιακό δρόμο που έρχεται από τη λίμνη των Πηγών του Αώου.

Το μέγεθος είναι πολύ μικρό, καθώς φτάνει περίπου τα 2 στρέμματα με μια περίμετρο 180 μέτρων.

Η όχθες της από τη μεριά του δρόμου είναι ήρεμες και έτσι μπορεί κανείς με ευκολία να παρατηρήσει βατράχια και τρίτωνες στα ρηχά, ενώ από τη μεριά του δάσους υψώνεται ήρεμα ένας πυκνόφυτος λόφος.

Το ιδιαίτερο με τη λίμνη Ζορίκα, πέρα από τη μαγευτική ομορφιά της, είναι ότι αποτελεί ένα σπάνιο οικότοπο, μια μικρή φυσική λίμνη στη μέση του δάσους, σημαντικό βιότοπο για διάφορα είδη της δασικής πανίδας και χλωρίδας.

Η λίμνη αγκαλιάζεται από ένα δάσος που αποτελείται από όμορφα μαύρα πεύκα, ενώ λίγο πιο πάνω υπάρχουν οξιές.

Μεγάλο μέρος της επιφάνειας της καλύπτεται από νούφαρα, τα οποία όταν ανθίζουν, στις αρχές του καλοκαιριού, δίνουν μια ονειρική εικόνα στο τοπίο.

Στις όχθες υπάρχουν πολλά υδρόφιλα φυτά, ενώ κάτω από τα δέντρα και δίπλα από το δρόμο λίγο πριν και λίγο μετά τη λίμνη, βγαίνουν πολλά σπάνια λουλούδια.

Η ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη του δάσους. Στην περιοχή ζούνε μπούφοι και σπάνιοι μαύροι δρυοκολάπτες.

Άλλα είδη είναι ο λευκονώτης δρυοκολάπτης, ο σταχτοδρυοκολάπτης, ο πευκοδρυοκολάπτης, ο σφηκιάρης, ο χουχουριστής, η φάσσα, η σταχτοσουσουράδα, το γιδοβύζι, διάφορες τσίχλες (γερακότσιχλες, κοκκινότσιχλες, κότσυφες και κοινές τσίχλες) και πολλά μικροπούλια.

Μέσα και γύρω από τη λίμνη ζούνε αλπικοί τρίτωνες, σαλαμάνδρες, κιτρινομπομπίνες, βαλκανοβάτραχοι, γραικοβάτραχοι, φρύνοι, πρασινόσαυρες, νερόφιδα, σαΐτες, δεντρογαλιές, σπιτόφιδα και οχιές.

Πολύ συχνή στην περιοχή είναι η παρουσία της αρκούδας, ενώ άλλα θηλαστικά της περιοχής είναι οι αγριόγατες, τα ζαρκάδια, οι αλεπούδες, οι ασβοί, τα δασοκούναβα, οι λαγοί, οι σκίουροι και οι δασομυωξοί.

Advertisement