Κέρκυρα: Η πανέμορφη «κόμισσα» του Ιονίου!
Παρατηρώντας κανείς τον χάρτη της Ελλάδας θα δει ότι η Κέρκυρα βρίσκεται βόρεια του Ιονίου πελάγους, απομακρυσμένη αρκετά από τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Αποτελεί την «πύλη» της Ελλάδας προς τη Δύση και αξίζει για πολλούς λόγους να την επισκεφθείτε.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που την χαρακτηρίζουν ως τη «βασίλισσα» του Ιονίου. Ίσως γιατί όσες φορές και αν την επισκεφθεί κανείς, εκείνη πάντα έχει κάτι καινούριο να του δείξει από την αρχοντική της ομορφιά.
Ο καλύτερος τρόπος να την προσεγγίσει ο επισκέπτης είναι με το πλοίο της γραμμής από την Ηγουμενίτσα. Ο λόγος είναι απλός. Μόλις φτάνει το πλοίο προς το λιμάνι, η Κέρκυρα σε υποδέχεται με το πιο όμορφο χαμόγελό της , που δεν είναι άλλο από την εκπληκτική θέα που αντικρίζεις, βρισκόμενος μεσοπελαγής και με τον ήλιο να καθρεφτίζεται στα καταγάλανα νερά, ανάμεσα στο Παλαιό και το Νέο Φρούριο, δύο από τα στολίδια του νησιού.
Στην Κέρκυρα ο επισκέπτης θα βρει οτιδήποτε ικανοποιεί το γούστο του, καθώς είναι ένα νησί που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο.
Συνδυάζει μοναδικά βουνό και θάλασσα, ενώ είναι καταφύγιο για όσους αναζητούν την ηρεμία τους, αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν έντονες στιγμές. Καταπράσινο, όπως όλα τα νησιά του Ιονίου, μπορεί να σαγηνεύσει και τον πιο απαιτητικό.
Βόλτα στο κέντρο της παλιάς πόλης – Μνημείο της Unesco
Ξεκινώντας το ταξίδι του από την πόλη της Κέρκυρας, ο επισκέπτης θα μαγευτεί από τον βενετσιάνικο ρυθμό της. Περπατώντας στα καντούνια της θα ονειρευτεί πως βρίσκεται σε άλλη εποχή και θα κλέψει κάτι από την «τρέλα» των κατοίκων της. Εάν, μάλιστα, είναι… τυχερός και πέσει επάνω σε καυγά με τις γειτόνισσες να μαλώνουν για τις μπουγάδες, θα γελάσει με την ψυχή του και θα ερωτευτεί τους Κερκυραίους.
Σε μια τέτοια διαδρομή ο επισκέπτης πρέπει να αφήσει τα μάτια του να δουν πέρα από το προφανές και να ακούσει εκείνα που τα αυτιά του δε θα συλλάβουν, εάν δεν αφεθεί ολοκληρωτικά.
Όλοι οι Κερκυραίοι κρύβουν μέσα τους μια… Ρένα Βλαχοπούλου. Τι και αν μαλώνουν, ακούγονται σα να τραγουδάνε και μετά πάλι τα βρίσκουν λες και δε συνέβη ποτέ κάτι ανάμεσά τους. Μέσα στα καντούνια, εκεί που ο ουρανός φαίνεται σα να είναι χωρισμένος σε λωρίδες, η Κέρκυρα θα σου ανοίξει την καρδιά της…
Επόμενος σταθμός είναι η Σπιανάδα, η μεγαλύτερη πλατεία της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ένας από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για κατοίκους και επισκέπτες. Η ιστορία της είναι πολύ παλιά.
Το 1576 οι κάτοικοι άρχισαν να γκρεμίζουν κτήρια που βρίσκονταν περιμετρικά του Παλαιού Φρουρίου για να αυξήσουν την ορατότητά τους, αλλά και την αμυντική τους δυνατότητα. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,500 σπίτια γκρεμίστηκαν μέσα σε 2,5 χρόνια, ενώ η περιοχή δεντροφυτεύτηκε από τους Γάλλους κατακτητές αργότερα.
Ο περίπατος μέσα στην πλατεία αυτή είναι απολαυστικός. Το μάτι «χορταίνει» από την καταπράσινη βλάστηση και με δεκάδες διαφορετικά λουλούδια να είναι ανθισμένα, η εικόνα μοιάζει σα να είναι βγαλμένη από πίνακα ζωγραφικής.
Μέσα σε αυτήν βρίσκονται, μεταξύ άλλων, η Ιωνικού Ρυθμού Στέρνα που χτίστηκε προς τιμήν του Άγγλου Αρμοστή , Sir Thomas Maitland, το Μνημείο της Ένωσης των Επτανήσων και ένα εντυπωσιακό σιντριβάνι.
Το κύριο «στολίδι» της Σπιανάδας, όμως, είναι το πολυσύχναστο και φημισμένο Λιστόν. Εδώ όλοι οι Κερκυραίοι κλείνουν το ραντεβού τους στο «Πεντοφάναρο» και απολαμβάνουν τον καφέ τους τα πρωινά και τα κοκτέιλ τους το βράδυ.
Το Λιστόν είναι η Λεωφόρος Γεωργίου Α΄ και διαθέτει τα πολυώροφα κτήρια που δημιούργησαν οι Γάλλοι κατά τη δεύτερη σύντομη περίοδο της κατοχής τους στα Ιόνια (1807-14) τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως στρατώνες. Σήμερα οι Κερκυραίοι τα χρησιμοποιούν ως σπίτια ή γραφεία. Μάλιστα, η περίφημη τοξωτή στοά με τα βενετσιάνικα φανάρια είναι χτισμένη από τον μηχανικό Matthieu de Lesseps , με βάση το πρότυπο της Rue de Rivoli στο Παρίσι.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται ο «Κήπος του Λαού» στα Παλαιά Ανάκτορα της πόλης. Εκεί ο επισκέπτης θα βυθιστεί μέσα στις σκέψεις του, αγναντεύοντας τα καταγάλανα νερά κάτω από την πυκνή σκιά των δέντρων, ενώ θα μπορέσει να βγάλει εκπληκτικές φωτογραφίες με φόντο το Παλαιό Φρούριο.
Από εκεί θα προχωρήσει προς τα λεγόμενα Μουράγια και το ξακουστό Φαληράκι, όπου εκεί θα συναντήσει και το «αρχοντικό της Αγγιολίνας» (σ.σ. εκεί βρίσκεται η “Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας”) από την ταινία «Η κόμησσα της Κέρκυρας» με την αείμνηστη Ρένα Βλαχοπούλου.
Στο κοσμοπολίτικο κέντρο της Κέρκυρας, ο επισκέπτης μπορεί ακόμη, μεταξύ άλλων, να θαυμάσει το Δημαρχείο (Θέατρο Σαν Τζιάκομο), το Κανόνι, το Μον Ρεπό αλλά και τα Μουσεία Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Ιστορίας.
Επίσης, κανείς δεν πρέπει να φύγει από την Κέρκυρα, εάν πρώτα δεν κάνει μια βόλτα στη Γαρίτσα. Ιστορικά, πρόκειται για ένα από τα δύο κύρια λιμάνια της αρχαίας πόλης της Κέρκυρας και είναι από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού.
Τα γιοτ που αγκυροβολούν στα ασφαλή νερά της, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα του ορίζοντα και το επιβλητικό Παλιό Φρούριο στο φόντο σου προσφέρουν μία από τις ωραιότερες βόλτες στην πόλη. Αρκετοί είναι εκείνοι, μάλιστα, που ξυπνούν νωρίς το πρωί, για να απολαύσουν την ανατολή του ηλίου, κάνοντας παράλληλα τζόκινγκ.
Επίσκεψη στο Αχίλλειο
Πρόκειται για μία από τις πιο γνωστές βασιλικές επαύλεις της Ευρώπης και ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο αρχιτεκτόνημα της Κέρκυρας που βρίσκεται στο Γαστούρι, περίπου 10 χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας. Σχεδιάστηκε από τους Ιταλούς αρχιτέκτονες Raffaele Caritto και Antonio Landi με επόπτη τον πρόξενο της Αυστρίας στην Κέρκυρα Αlexander Warssderg στην αρχή, και μετά τον θάνατό του τον βαρώνο Von Bucowitz.
Χτίστηκε το 1890 με εξ ολοκλήρου δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας (Σίσσυ), η οποία λόγω της ευαίσθητης υγείας της ζήτησε την οικοδόμησή της. Την έπαυλη την αφιέρωσε στον Αχιλλέα, απ’ όπου και το όνομα της, ενώ κόσμησε τον περίβολό της με αγάλματα από την αρχαία ελληνική μυθολογία. Εξ αυτών τα πιο γνωστά έργα είναι οι «Επτά Μούσες» και ο Αχιλλέας Θνήσκων του Χέρτερ. Στο εσωτερικό του φέρει τοιχογραφίες και διακοσμήσεις σημαντικών καλλιτεχνών της εποχής της ανέγερσής του.
Ποιες παραλίες πρέπει να επισκεφθεί κανείς στο νησί
Οι παραλίες της Κέρκυρας χωρίζονται σε εκείνες που βλέπουν την Αδριατική και σε εκείνες που βλέπουν την Ήπειρο, αλλά και σε αυτές που βρίσκονται βόρεια ή νότια του νησιού.
Παρά την ποικιλία των χρωμάτων τους, της άμμου και των βότσαλων η πλειοψηφία τους απέκτησε και φέτος την περίφημη γαλάζια σημαία. Ακολουθούν μερικές από τις καλύτερες παραλίες του νησιού:
Γλυφάδα:
Πρόκειται για μία από τις πιο δημοφιλής παραλίες του νησιού. Η άμμος εδώ είναι εξαιρετικά λεπτή και ο βυθός της, επίσης, είναι αμμώδης, ενώ τα νερά δε βαθαίνουν απότομα και για αυτό το λόγο είναι κατάλληλη για παιδιά. Η παραλία είναι οργανωμένη και υπάρχει η δυνατότητα για διάφορα θαλάσσια σπορ.
Μπαρμπάτι:
Σε αυτήν την παραλία θα συναντήσετε βότσαλα και άμμο μαζί. Είναι επίσης οργανωμένη και μπορείτε να κάνετε θαλάσσιο σκι και άλλα σπορ, όπως μπανάνα και κρίκους.
Μυρτιώτισσα:Είναι μια παραλία ερημική και αμμώδης που περιβάλλεται από βράχια, η διάστασή της είναι μικρή, αλλά έχει μεγάλο πλάτος. Ιδανική για όσους δε μπορούν τις οργανωμένες παραλίες και είναι υπέρ του γυμνισμού.
Λογγάς:
Η αμμώδης παραλία του Λογγά βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το χωριό Περουλάδες. Η παραλία είναι πολύ μικρή, αλλά είναι σίγουρα από τις πιο μαγευτικές του νησιού. Η κατάλληλη στιγμή για να την επισκεφθείτε είναι λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα, γιατί ο ήλιος είναι ακριβώς μπροστά από την παραλία, όταν χάνεται μέσα στην θάλασσα. Ακριβώς από επάνω της, μάλιστα, υπάρχει και ένα café-bar από όπου μπορείτε να απολαύσετε το ποτό σας, καθώς δύει ο ήλιος.
Σιδάρι:
Το Σιδάρι είναι ένα χωριό στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας σε μια λοφώδη περιοχή. Κύριος τουριστικός προορισμός εδώ είναι το «Κανάλι της Αγάπης (Canal d’Amour)», όπου λευκά σμιλεμένα βράχια και καταγάλανα νερά συνθέτουν ένα εξωτικό σκηνικό. Είναι ιδανικός προορισμός για ζευγάρια και το κατάλληλο μέρος να ανταλλάξουν όρκους αιώνιας αγάπης. Ο μύθος λέει ότι αν ένα ζευγάρι κολυμπήσει μαζί σε αυτά τα νερά, τότε θα είναι για πάντα μαζί!
Τα βράχια που σχηματίζουν το «Κανάλι της Αγάπης», λόγω της εύθραυστης σύνθεσης τους, επέτρεψαν με το πέρασμα του χρόνου στη θάλασσα, αλλά κυρίως στη διαβρωτική δράση του ανέμου, να τα κάνει «αυλακωτά», σκάβοντας έτσι το κανάλι από κάτω.
Ανάμεσά τους υπάρχει ένα υπόγειο μονοπάτι, το οποίο μπορεί κανείς να το περπατήσει ή να ξεκουραστεί από το κολύμπι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο βυθός σε αυτό το σημείο, καθώς υπάρχουν αρκετές θαλάσσιες σπηλιές, που αποτελούν πρόκληση για τους λάτρεις των καταδύσεων.
Στο Σιδάρι, όμως, υπάρχουν και δύο ακόμη παραλίες, η μία είναι αμμώδης με μεγάλο μήκος και πολύ τουριστική και η άλλη ένας μικρός και όμορφος κόλπος απέναντι από τον οποίο υπάρχουν βραχώδεις σχηματισμοί.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στο Σιδάρι έχουν βρεθεί ίχνη οικισμού της Νεολιθικής Εποχής που χρονολογείται από το 3000 π.Χ. και, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, είναι ο αρχαιότερος του νησιού.
Παλαιοκαστρίτσα:
Υπάρχουν διάφορες παραλίες μικρών διαστάσεων με άμμο και βοτσαλάκια που συμπεριλαμβάνονται στην ζώνη της Παλαιοκαστρίτσας και στα κρυστάλλινα νερά της. Το νερό εδώ, βέβαια, είναι αρκετά κρύο.
Στις πιο πολλές ενοικιάζονται ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ έχετε τη δυνατότητα να πάρετε μια βάρκα για να επισκεφτείτε τις σπηλιές μέσα στη θάλασσα.
Η κυριότερη παραλία της είναι κάτω από το μοναστήρι της Παναγίας και διαθέτει τις περισσότερες τουριστικές υποδομές, επειδή είναι η μεγαλύτερη.
Στην Παλαιοκαστρίτσα, επίσης, υπάρχει η παραλία La Grotta και αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για κολύμπι και εξερεύνηση του βυθού.
Μαραθιάς:
Βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού και είναι γνωστός για τη μεγάλη του αμμουδιά με τα κρυστάλλινα νερά. Σε αυτή την παραλία ο καθένας μπορεί να βρει ό,τι ζητάει. Να διασκεδάσει μέχρι τελικής πτώσης με τη μουσική να μη σταματά, αλλά και να βρει την ηρεμία του.
Η παραλία είναι οργανωμένη, όμως, εάν επιθυμείτε περισσότερη ησυχία, υπάρχει ένα πιο απομονωμένο τμήμα της, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε μακριά από τα πλήθη ή ακόμη και να κάνετε γυμνοί μπάνιο.
Γαρδένος:
Η παραλία του Γαρδένου είναι μεσαίων διαστάσεων, αλλά με μεγάλο πλάτος. Η άμμος της είναι χρυσή, ενώ ενοικιάζονται ξαπλώστρες και ομπρέλες. Πρόκειται για ήσυχη παραλία με λίγες εγκαταστάσεις και μερικές ταβέρνες. Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν ηρεμία μακριά από τα πλήθη.
Το όνομά της το έχει πάρει από ένα μικρό ποτάμι που ρέει στην θάλασσα ακριβώς σε αυτό το σημείο της ακτής.
Ίσσος:
Πρόκειται για μια μεγάλη, αμμώδη παραλία με ρηχά και καταγάλανα νερά. Πίσω από την παραλία υπάρχουν πολλοί αμμόλοφοι, που αποτελούν πόλο έλξης για τους μοτοσικλετιστές.
Είναι «στεφανωμένη» με το σπάνιο για την ελληνική χλωρίδα, δάσος των κέδρων, που την χωρίζει αρμόνικα, από το σημαντικότερο υγροβιότοπο της Κέρκυρας, τη λίμνη Κορισσίων, ενώ ολόκληρη η περιοχή είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο δίκτυο «Natura». Το τοπίο που ξετυλίγεται στα μάτια του επισκέπτη είναι μοναδικό.
Χαλικούνας:
Βρίσκεται στην νοτιοδυτική ακτή της Κέρκυρας και αποτελεί μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νησιού. Η μεγάλη αμμουδιά εκτείνεται κατά μήκος της Λίμνης Κορισσίων, χωρίζοντας τη λίμνη και τη θάλασσα.
Σε αντίθεση με τις πιο τουριστικές παραλίες του νησιού, η παραλία του Χαλικούνα είναι ήσυχη, χωρίς συνωστισμό και διατηρεί ακόμα τη φυσική της ομορφιά.
Αποτελεί τον παράδεισο για όσους ασχολούνται με το surf, λόγω των ισχυρών ανέμων που φυσούν εδώ. Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη παραλία είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικές δυσκολίες, καθώς έχει ράμπες για αναπηρικά καροτσάκια σε συγκεκριμένα στρατηγικά σημεία.
Άη Γόρδης:
Πρόκειται για μια από τις πιο δημοφιλείς αμμουδερές παραλίες του νησιού και βρίσκεται κρυμμένη κάτω από ένα καταπράσινο βουνό, ενώ περιτριγυρίζεται από αμπελώνες και ελαιόδεντρα. Ακόμη, τα εντυπωσιακά βραχώδη συμπλέγματα που την περιβάλλουν είναι ίδια με πολύτιμα έργα τέχνης.
Η παραλία του Άη Γόρδη είναι οργανωμένη και έχει ρηχά και πεντακάθαρα νερά, ιδανικά για κολύμπι. Επίσης, από την κορυφή του βουνού, σε ύψος 370 μέτρων, οι λάτρεις των πτήσεων με αλεξίπτωτο πλαγιάς μπορούν να απολαύσουν το άθλημα τους.