Connect with us

Λίγα μέρη παγκοσμίως συγκεντρώνουν τόσα γεωλογικά «περίεργα» φαινόμενα, όσο το νησί της Κεφαλονιάς. Εκτός από τις φυσικές ομορφιές, το τοπίο του Μύρτου με την άγρια ομορφιά, τον Αίνο, το «μαύρο βουνό», που είναι καλυμμένο με την Κεφαλληνιακή ελάτη, το πολύ ξεχωριστό αυτό είδος, η γεωλογία του νησιού είναι που προκαλεί το ενδιαφέρον επιστημόνων ανά τον κόσμο.

Ειδικά από τον 19ο αιώνα, επί Αγγλοκρατίας στο νησί, όταν άρχισαν να μελετώνται τα διάφορα «γεωλογικά μυστήρια», η επιστημονική κοινότητα εστίασε στην Κεφαλονιά και μελέτησε όλα όσα προκαλούσαν το ενδιαφέρον. Σήμερα, με μια περιήγηση στο νησί μπορεί κανείς να δει από κοντά το μεγαλείο της φύσης να αντίκειται στους νόμους και στους κανόνες και να «δρα αυτοβούλως» δημιουργώντας «έργα τέχνης» στον καμβά του τοπίου της Κεφαλονιάς.

Οι γεωλόγοι έχουν ασχοληθεί επισταμένως με τα υπόγεια ύδατα και διάφορα φαινόμενα που συνδέονται με αυτά.

Στην πλειονότητά τους εξηγούνται λόγω της θέσης της Κεφαλονιάς στην ένωση των τεκτονικών πλακών της Γης, δεν παύουν όμως να συνθέτουν ένα σκηνικό μυστηρίου και μοναδικότητας στο νησί. Ελάτε να τα γνωρίσουμε..

Καταβόθρες

Ίσως το σπουδαιότερο από τα γεωλογικά φαινόμενα της Κεφαλονιάς, οι Καταβόθρες παρατηρούνται στο ακρωτήριο των Αγίων Θεοδώρων, δίπλα στο φάρο του Αργοστολίου, το Φανάρι. Εκεί, το νερό της θάλασσας εισρέει με ορμή στο έδαφος. Αυτό ακριβώς είναι μια «καταβόθρα»: μια σχισμή του εδάφους, στην οποία εισρέει νερό. Πρώτος φαίνεται πως παρατήρησε και κατέγραψε το φαινόμενο ο Άγγλος Stevens, τον 129ο αιώνα, ο οποίος μάλιστα αποφάσισε να αξιοποιήσει την ορμή των νερών καθώς χάνονταν στις Καταβόθρες και κατασκεύασε στο σημείο αυτό νερόμυλο, τον οποίο μπορείτε να θαυμάσετε ως σήμερα στην θέση του.

Το μοναδικό στην περίπτωση της Κεφαλονιάς είναι πως οι Καταβόθρες, που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, διασχίζουν υπογείως ολόκληρο το νησί, από τα δυτικά ως τα ανατολικά, μια απόσταση περίπου 15 χιλιομέτρων! Το πείραμα που επιβεβαίωσε τις υποψίες που είχαν διατυπώσει πολλοί επιστήμονες έγινε το 1963: Οι γεωλόγοι Βίκτορ Μάουριν (Viktor Maurin) και Γιόζεφ Τσέτλ (Josef Zetl) από το Πολυτεχνείο του Γκρατς της Αυστρίας, έριξαν 160 κιλά βαφής σε μία από τις Καταβόθρες. Δύο βδομάδες αργότερα ίχνη της βαφής αυτής στα ύδατα της άλλης πλευράς του νησιού, στον κόλπο της Σάμης, στον Καραβόμυλο αλλά και στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης.

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης


τε να το επισκεφθείτε περπατώντας μια από τις πιο γνωστές διαδρομές της περιοχής, από το Μοναστήρι των Θεμάτων, στο βουνό Αγία Δυνατή στην Πύλαρο, προς τον Καραβόμυλο.

Advertisement