Η ελληνική βιομηχανία που έκανε γνωστή την σοκολάτα στην Ελλάδα
Η δημιουργία της ΙΟΝ από μια παρέα φίλων και η κατάκτηση της αγοράς με τα προϊόντα που πέρασαν στη συνείδηση των Ελλήνων.
«ΙΟΝ αμυγδάλου η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή»… με αυτό το σύνθημα που έγινε και τηλεοπτικό σποτ ξεκίνησαν όλα. Αυτή η αγάπη ήταν και το κίνητρο το οποίο οδήγησε στην δημιουργία μιας πετυχημένης επιχειρηματικής κίνησης που έκανε την σοκολάτα γνωστή σε όλη την Ελλάδα.
Όλα ξεκίνησαν το 1930 όταν μια παρέα φίλων που έγιναν οι μέτοχοι της πήραν απόφαση να κάνουν πράξη μια πρωτότυπη για την εποχή ιδέα. Αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη παραγωγή γλυκίσματος και συγκεκριμένα της σοκολάτας. Ήταν η εποχή που η ευρωπαϊκή μόδα με την κατανάλωση του συγκεκριμένου προϊόντος είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή στην καλή κοινωνία της τότε Αθήνας.
Με φιλοδοξία των μετόχων να γίνουν σοκολατοποιοί, ιδρύθηκε η ΙΟΝ η οποία πήρε το όνομα της από το όνομα του μενεξέ ή αλλιώς το «ίον το εύοσμον». Το εργοστάσιο της εταιρείας άνοιξε στο Νέο Φάληρο εκεί όπου βρίσκεται ακόμη και σήμερα. Το πρώτο καταστατικό της δημοσιεύθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου το 1930.
Η ένωση με την εταιρεία NASKO
Η παραγωγή στο εργοστάσιο του Φαλήρου ξεκινά και παρά το γεγονός ότι η επιχειρηματική προσπάθεια έγινε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για την Ελλάδα οι δουλειές πηγαίνουν καλά. Πέντε χρόνια μετά την ίδρυση της ΙΟΝ, το 1935, ιδρύεται η NASKO η οποία ασχολείται με την παραγωγή καραμέλας και ζαχαρωτών όπως οι Baloo και οι O-MAMY. Ιδιοκτήτες της εταιρείας είναι ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος και ο Γιάννης Νασιόπουλος. Γιαυτό και ονόμασαν την εταιρεία NASKO από τα επίθετα τους σε αγγλικούς χαρακτήρες(NAS=Νασιόπουλος και KO=Κωτσιόπουλος).
Η ΙΟΝ με την Nasko ενώνονται και οι δύο άντρες γίνονται η ψυχή της όλης προσπάθειας. Ο Κωνσταντίνος Κωτσιόπουλος κατάφερε έπειτα από μερικά χρόνια να εξαγοράσει το μεγαλύτερο μέρος από τις μετοχές των συνεργατών του και να γίνει ο κύριος μέτοχος. Στις αρχές της δεκαετίας του ’50 μπαίνει στην επιχείρηση ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη, παρέα με τον στενό του φίλο Γιώργο Καρκαζή.
Η εξαγορά του 24% από την Kraft Jacobs Suchard
Το 1988 μια από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές η Kraft Jacobs Suchard καταφέρνει να αποκτήσει το 24,5% των μετοχών της ΙΟΝ οι οποίες δεν ανήκαν στους δύο ιδιοκτήτες. Σκοπός της ήταν να προχωρήσει και στην απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών που αποτελούσαν τα μερίδια των Γιάννη Κωτσιόπουλου και Γιώργου Καρκαζή. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ εφικτό καθώς οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κατάφεραν να αγοράσουν εκείνοι το ποσοστό της Kraft Jacobs Suchard και έτσι να αποκτήσουν το 100% της εταιρείας τους.
Η «γέννηση» της ΙΟΝ αμυγδάλου
Η εταιρεία θα παράγει μια σειρά από προϊόντα με ένα όμως θα ταυτιστεί περισσότερο από όλα σε όλη την διαδρομή της. Και δεν είναι άλλο από την σοκολάτα ΙΟΝ αμυγδάλου, μια σοκολάτα γάλακτος με αμύγδαλα που δημιουργήθηκε το 1947. Στο περιτύλιγμα της απεικονίζονται άνθη αμυγδαλιάς. Η εικόνα αυτή, με την ανθισμένη αμυγδαλιά, που έμεινε στην συνείδηση των καταναλωτών την συνοδεύει μέχρι και σήμερα. Το προϊόν κυκλοφορεί στην ίδια συσκευασία όλα αυτά τα χρόνια ενώ χαρακτηριστικές είναι και οι διαφημίσεις που έχουν γυρισθεί για την συγκεκριμένη σοκολάτα.
Πετυχημένο προϊόν της εταιρείας θεωρείται και η σοκοφρέτα η οποία κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις 10 Μαρτίου του 1976. Το 1993 η εταιρεία αποφάσισε να λανσάρει και τη σοκοφρέτα με φουντούκια.
Η εταιρεία προχώρησε και σε μια ακόμη καινοτομία στην ελληνική αγορά. Δημιούργησε την σειρά σοκολατών Break που ήταν η πρώτη τετράγωνη σοκολάτα ελληνικής παραγωγής σε συσκευασία με εύκολο άνοιγμα.
Το 1976, η ΙΟΝ δημιουργεί και λανσάρει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σοκολατάκι με ένα ολόκληρο φουντούκι. Και έτσι «γεννήθηκε» η NOISETTA.
Η επέκταση στα Βαλκάνια
Η ΙΟΝ αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και το 2001 ιδρύει την INTERIA A.E με έδρα το Konstinbrod, στη Σόφια της Βουλγαρίας. Η θυγατρική της εταιρεία ασχολείται με την παραγωγή της σοκοπάστας Nucrema.
Η ΙΟΝ σήμερα διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής (Νέο Φάληρο, Άρτα και Μαρκόπουλο Αττικής), με υψηλή παραγωγική δυνατότητα, εργαστήρια ποιοτικού ελέγχου και εξέλιξης νέων προϊόντων.
Εξάγει προϊόντα σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία αλλά και στις χώρες του Αραβικού κόλπου.
Το σύνολο των εργαζομένων της ξεπερνάει τους 970 ενώ ο τζίρος της αγγίζει τα 105 εκατομμύρια ευρώ κατατάσσοντας την μεταξύ των 60 μεγαλυτέρων βιομηχανιών στην Ελλάδα που είναι εξ ολοκλήρου ελληνικών συμφερόντων.
Η ΙΟΝ παραμένει στο σύνολό της στα χέρια των οικογενειών Κωτσιόπουλου και Καρκαζή ενώ δεν εισήλθε ποτέ στο Χρηματιστήριο.