EKTAKTΗ ΕΙΔΗΣΗ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΝΗΣΙ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ▼
Ακόμη ένα 24ωρο ανησυχίας σε Σαντορίνη – Αμοργό: Liveblog του Dnews με όλες τις εξελίξεις για το πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα φαινόμενο.
Δεν σταματά ο χορός των ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης: Έπειτα από την ισχυρότερη μέχρι σήμερα δόνηση των 5,2 ρίχτερ στις 21:09, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε ακόμη έξι σεισμικές δονήσεις άνω των 4 ρίχτερ το χρονικό διάστημα μεταξύ 04:00 και 05:30.
«Συνολικά από χθες στις 12.30 έως σήμερα έχουμε πάνω από 100 σεισμούς όλων των μεγεθών», ανέφερε το πρωί της Πέμπτης ο Ευθύμης Λέκκας. «Όλη αυτή η δραστηριότητα είναι σε καλό επίπεδο και είναι θετικό γιατί όσο περνάνε οι μέρες και έχουμε τέτοια έντονή σεισμικότητα, αυτό σημαίνει ότι εκτονώνεται ενέργεια».
Αντίθετη άποψη εξέφρασε, ωστόσο, λίγο αργότερα ο Βασίλης Καραστάθης: «Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου», υποστήριξε. «Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή» το φαινόμενο.
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Βασίλης Καραστάθης, έκανε λόγο για «σταθεροποίηση» του ρυθμού της σεισμικής δραστηριότητας, διευκρινίζοντας πάντως πως ο σεισμός των 5,2 ρίχτερ δεν αλλάζει την εικόνα. «Αυτό το γεγονός εντάσσεται στα πλαίσια της σμηνοσειράς και το ίδιο θα ίσχυε και με έναν σεισμό 5,4 ρίχτερ».
«Πρέπει να ανέβει κοντά στα 6 ρίχτερ ο σεισμός», τονίζει και ο καθηγητής Τεκτονικής Γεωλογίας και Γεωδυναμικής, Δημήτρης Παπανικολάου.
Καταφύγιο ζώων στη Σαντορίνη εκπέμπει SOS
14:43:15
Ένα καταφύγιο ζώων στη Σαντορίνη εκπέμπει SOS: «Ελπίζουμε ότι αυτή είναι απλώς άλλη μια καταιγίδα που πρέπει να περάσουμε», γράφουν οι Dave και Christina που ψάχνουν τώρα κηδεμόνες για κάποια από τα χαριτωμένα σκυλάκια που φιλοξενούν.
«Από τις αρχές Φεβρουαρίου το νησί μας βιώνει μια πρωτοφανή διαδοχική σεισμική δραστηριότητα που έχει σκορπίσει τον πανικό και η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση», σημειώνει σε ανάρτησή του το φιλοζωικό καταφύγιο «Santorini Animal Welfare Association» (SAWA) .
«Μέσα σε μόλις 5 σύντομες ημέρες το νησί έχει βιώσει 100 σεισμούς, μερικοί με διαφορά μόλις μερικών λεπτών μεταξύ τους, με τον ισχυρότερο να φτάνει τους 5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Σχεδόν 11.000 κάτοικοι έχουν ήδη εγκαταλείψει το νησί, και είναι θέμα ημερών να αρχίσουν να εμφανίζονται στους δρόμους εγκαταλελειμμένα σκυλιά.
Ο Dave και η Christina αποφάσισαν να μείνουν, καθώς δεν έχουν τα μέσα να μετακινήσουν τα γέρικα και τραυματισμένα γαϊδουράκια, τα μουλάρια, τα άλογα, τα γουρούνια, οι κατσίκες, τα πουλιά και τα φοβισμένα σκυλιά. Παρ’ όλα αυτά, θα χρειαστούν χώρο που αυτή τη στιγμή δεν έχουν για να μπορούν να δεχτούν άλλα ζώα».
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΚΗ αυτή τη στιγμή είναι να βοηθήσετε να βρούμε φιλοξενία σε μερικά σκυλιά… καταπληκτικοί χαρακτήρες, φιλικά, ανέμελα, στειρωμένα, πλήρως εμβολιασμένα, έτοιμα να βρουν το παντοτινό τους σπίτι.»
«Αν ψάχνετε για έναν σύντροφο ζωής, παρακαλούμε δείτε τα μωρά μας και δώστε τους μια ευκαιρία να φύγουν από αυτό το νησί και να φτάσουν σε ασφάλεια. Αναζητήστε στη σελίδα μας για υιοθεσία στο www.sawasantorini.com».
Κλειστά σχολεία και αύριο στην Σύρο
14:06:44
Κλειστές θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου όλες οι σχολικές μονάδες.
Η απόφαση αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Παιδικών Σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης πάρθηκε λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού.
«Το έδαφος εδώ είναι στέρεο. Δεν είναι σαθρακιασμένο όπως της Σαντορίνης»
13:45:33
«Εμείς είμαστε πιο κοντά στο επίκεντρο. Επομένως, κουνιόμαστε πιο πολύ, ενώ και το βουητό είναι αισθητό», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Γενικών Καθηκόντων και Πολιτικής Προστασίας Αμοργού, Σταμάτης Σίμος.
Όπως εξήγησε, από το νησί δεν έχει φύγει κόσμος παρά μόνο κάποιες οικογένειες και εκπαιδευτικοί λόγω μη λειτουργίας των σχολείων.
«Μέχρι αυτήν τη στιγμή ο κόσμος είναι ψύχραιμος. Είναι κάτι που δεν μας τρομάζει. Εδώ πέρα το έδαφος είναι στέρεο. Δεν είναι σαθρακιασμένο όπως είναι της Σαντορίνης.
»Ούτε τα σπίτια είναι όπως της Σαντορίνης, που είναι κρεμασμένα στην Καλντέρα. Εδώ πέρα είναι μονοκατοικίες. Αν βρεις και κάνα διώροφο είναι πετρόχτιστα τα περισσότερα. Ειδικά εδώ, στην Αρκεσίνη, που είμαστε πιο κοντά στον σεισμό. Ο κόσμος δεν φοβάται», σημείωσε.
![](https://www.citypatras.gr/app/misc/citypatras-logo.png)