Ένα χωριό χαμένο στο Μεσαίωνα βρίσκεται στην Ελλάδα
Ένα χωριό χαμένο στο Μεσαίωνα βρίσκεται στην Ελλάδα και περιμένει να σε φιλοξενήσει τα λίγα αλλά γραφικά καταλύματα του.
Εάν θέλετε να ζήσετε σαν τον Μεσαίωνα σε ένα απόλυτα γραφικό χωριό ξεχασμένο στο χρόνο, τότε δε χρειάζεται να επισκεφτείτε κάποια από τις διάσημες ευρωπαϊκές πόλεις, αλλά να πάρετε το πλοίο προς την μυρωδάτη Χίο.
Το απόλυτο μεσαιωνικό χωριό είναι ελληνικό και περιμένει να σας μυήσει στη μαγεία του Μεσαίωνα.
Ο λόγος για την Καλαμωτή, η οποία είναι χτισμένη σε ύψος 45 μέτρων σε μια εύφορη κοιλάδα, 4 χλμ μακριά από την παραλία της Κώμης και δίπλα στο ποταμό Κατράρη. Το μεσαιωνικό αυτό χωρίο είναι διάσημο για την πλούσια ιστορία του, την παράδοση που διατηρεί ακόμα και το ονειρικό τοπίο του. Κατά το παρελθόν, έχει παίξει καθοριστικό παράγοντας στην πολιτική και πνευματική δράση των ανθρώπων αλλά και στην οικονομία με την εξέλιξη των Μαστιχοχωριών.
Το όνομα του, Καλαμωτή, δεν ξέρουμε ακριβώς από που προέρχεται. Δύο είναι οι εκδοχές, που διαδίδονται έως τις ημέρες μας. Η μία θέλει την Καλαμωτή να έχει πάρει το όνομα της από ένα είδος κοσμήματος, που αποτελούσε συμπλήρωμα της χιώτικης γυναικείας ενδυμασίας.
Η δεύτερη εκδοχή – και η επικρατέστερη- ισχυρίζεται πως η Καλαμωτή οφείλει το όνομα του στις «καλαμωτές» (λέξη βυζαντινή, από το ρήμα καλαμόω-ώ), δηλαδή στα καλαμένια πλέγματα που χρησιμοποιούνταν στην καλλιέργεια των μεταξοσκωλήκων.
Κατά την περιήγηση σας στη Καλαμωτή θα έχετε την ευκαιρία να δείτε παλιές, μεσαιωνικές κατοικίες, που έχουν διατηρηθεί εξωτερικά αλλά να δείτε και το εσωτερικό τους με τα παλιά έπιπλα και αντικείμενα των οικογενειών.
Τα σοκάκια προκαλούν για βόλτες και οι 500 φιλόξενοι κάτοικοι είναι διατεθειμένοι να σας δώσουν τις απαραίτητες πληροφορίες.
Για τη διαμονή σας δε θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε κάποιο κατάλυμα στην περιοχή, αν και πρέπει να βιαστείτε ειδικά αν ενδιαφέρεστε για high season. Όσον αφορά το φαγητό, το μεσαιωνικό χωρίο διαθέτει μόνο ένα ταβερνάκι, την Ταβέρνα της Δέσποινας, ωστόσο, στα 20 χλμ περίπου μπορείτε να επισκεφθείτε το Μελτεμάκι.