Connect with us

Στο άκρο της Μάνης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας το ακρωτήρι Ταίναρο μπορείς να δεις πολλά. Τόπος μοναδικός σε φυσική ομορφιά και με σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Εκεί τοποθετούσαν οι αρχαίοι πρόγονοι τις πύλες του Αδη, από όπου ο Ηρακλής κατέβασε τον Κέρβερο στον Κάτω Κόσμο.

Αποτελεί το το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης και της Βαλκανικής χερσονήσου ενώ για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το σημείο-πέρασμα για τον Κάτω Κόσμο.

Το τοπίο είναι πανέμορφο αλλά εντελώς γυμνό. Δεν υπάρχει ούτε ένα δένδρο. Ετσι λοιπόν, το καλοκαίρι χρειάζεται αρκετή προφύλαξη για τον ήλιο. Η εμπειρία της διάσχισης του μονοπατιού κάτω από πολύ ισχυρούς ανέμους είναι πραγματικά μοναδική.

Προσεγγίζεται από το μονοπάτι που ξεκινά από το εκκλησάκι των Αγίων Ασωμάτων.

Ανατολικά, βρίσκετε λαξευμένο στο βράχο το Ψυχοπομπείο απ’ όπου παραλάμβανε ο συνοδός τις ψυχές και τις συνόδευε στην πύλη του Άδη.

Πρόκειται για σπηλιά απ’ όπου πέρασε ο Ηρακλής σύμφωνα με το Μύθο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Κέρβερο. Μετά από 45 λεπτά διαδρομή φτάνεις στο φάρο του Ακροταίναρου, ένα κτίριο του 1822.

Το όνομά του οφείλεται στον επώνυμο μυθικό ήρωα και οικιστή Ταίναρον, γιο του Δία που έκτισε την ομώνυμη πόλη Ταίναρο επί του ισθμού της Ακρωταινάριας χερσονήσου. Το ακρωτήριο Ταίναρο στην αρχαιότητα λεγόταν και “Ποσείδιον”, ενώ από την εποχή της Φραγκοκρατίας αναφέρεται και ως “Κάβο Ματαπάς” όπου και συνεχίζει με το ίδιο όνομα να φέρεται σε πολλούς ξένους ναυτικούς χάρτες.

Μετά από πορεία 25-40 λεπτών (ανάλογα με τον ρυθμό μας) καταλήγουμε στον όμορφο λιθόκτιστο φάρο που κατασκευάστηκε το 1882 από Γάλλους Μηχανικούς. Eχει εμβέλεια 22 ναυτικά μίλια και λειτούργησε για πρώτη φορά το 1887.

Η πρώτη ανακαίνιση του φάρου έγινε στα 1930. Στα χρόνια της Κατοχής έπαψε να λειτουργεί και στα 1950, μετά τη δεύτερη ανακαίνιση, φιλοξενούσε 3 φαροφύλακες. Σήμερα ο φάρος φυλάσσεται από προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο μπορεί να ξεναγήσει τον επισκέπτη στο εσωτερικό του.

Γύρω από τον όρμο του Οικισμού Κοκκινόγεια και του ακρωτηρίου Ταίναρο απλώνεται τμήμα του αρχαίου οικισμού των Ταιναρίων. Οι πολλές στέρνες που βρίσκονται στον αρχαίο οικισμό φαίνεται ότι έλυναν το πρόβλημα ύδρευσης.

Σημαντικό εύρημα του οικισμού είναι διακοσμητικό ψηφιδωτό από δάπεδο οικίας της Ελληνιστικής εποχής (1ου αι. μ.Χ.), αποκαλούμενο «Άστρο της Αριάς».

Ο οικισμός των Ταιναρίων, εκτός από την πολιτεία περιελάμβανε και το περίφημο Ιερό που ήταν αφιερωμένο στον Ταινάριο Ποσειδώνα. Κάποιοι το τοποθετούν εκεί που σήμερα σώζονται τα ερείπια του μεταβυζαντινού μικρού ναού του Ασωμάτου για το κτίσιμο του οποίου, ισχυρίζονται, ότι χρησιμοποιήθηκαν υλικά του Ιερού του Ποσειδώνα. Εν τούτοις σύμφωνα με τα σημερινά ερευνητικά στοιχεία δεν θεωρείται πιθανή η εκδοχή ο αρχαίος ναός να κατείχε ακριβώς τη θέση της χριστιανικής εκκλησίας.

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Εγκαταλελειμμένος, και αφυδατωμένος σκύλος, καταρρέει και κλαίει όταν μια γυναίκα τον σώζει

Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών, μέσα από 14 ξεκαρδιστικές εικόνες.

Ένα απλό τεστ θα αποκαλύψει την ψυχολογική σας κατάσταση

Αγαπημένη μου κόρη, ο ρόλος της γιαγιάς δεν είναι το babysitting

8 μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι ψυχολόγοι για να απαλλαγούν από το άγχος

Το νερό στο οποίο βράζουν τα ζυμαρικά είναι υγρός χρυσός!

7 φράσεις που δείχνουν ότι η σχέση σας έχει τελειώσει σύμφωνα με τους ψυχολόγους

10 σπιτικές θεραπείες για να απαλλαγείτε από τις σκασμένες φτέρνες

Ψυχολόγος εξηγεί: Πού νοσεί το σώμα όταν πονάει η ψυχή

H σούπα του Ιπποκράτη – Ενα φυσικό φάρμακο για δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα

Σχολιάστε

Τα καλύτερα