Θλίψη στον ελληνικό καλλιτεχνικό κόσμο – Πέθανε ο..
Σκηνοθέτησε δύο μεγάλου μήκους ταινίες, τις «Ξενια» και «Ζωή χαρισάμενη» που κέρδισαν διακρίσεις στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Σκηνοθέτης και συνσεναριογράφος (μαζί με την Μαλβίνα Κάραλη) δύο γνωστών ελληνικών ταινιών μεγάλου μήκους, των «Ξενία» (1989) και «Ζωή χαρισμάμενη» (1993), ο γεννημένος στην Ισπανία Πατρίς Βιβάνκος, ο οποίος χωρίς να έχει καμία σχέση με την Ελλάδα, απέκτησε στενές επαφές με την χώρα μας, άφησε την τελευταία πνοή του, σήμερα, στις Βρυξέλλες.
Ο διευθυντής φωτογραφίας της ταινίας «Ζωή χαρισάμενη» και στενός φίλος του Βιβάνκος, Αλέξης Γρίβας, επιβεβαίωσε στο ΒΗΜΑ την είδηση του θανάτου του πρώτου.
Ο Βιβάνκος ήταν μόλις 69 ετών.
Έχοντας μείνει ορφανός σε μικρή ηλικία, ο Βιβάνκος πέρασε από αρκετές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα στις οποίες και η Γαλλία, για να φτάσει τελικά στην Ελλάδα όπου δεν θα αργούσε να γίνει ενεργό μέλος του εγχώριου κινηματογραφικού χώρου.
Πριν την προσωπική ενασχόλησή του με την σκηνοθεσία, ο Βιβάνκος είχε εργαστεί στο πλευρό αρκετών Ελλήνων σκηνοθετών, ανάμεσα στους οποίους και ο Θόδωρος Αγγελόπουλος.
Μετά τις μικρού μήκους ταινίες «Τα γενέθλια της Τηλεμαχης» και «Το πλάνο νο. 80» (στα μέσα της δεκαετίας του 1980), ο Βιβάνκος μπήκε στα βαθιά νερά της μεγάλου μήκους παραγωγής.
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, «Ξενια», είναι η ιστορία ενός Γάλλου (Ντενι Πονταλιντες) που γνωρίζεται με μια έγκυο Ελληνίδα (Θέμις Μπαζάκα) και με την οποία ξεκινά ένα περιπετειώδες ταξίδι προς την Ανδαλουσία όπου η γυναίκα θέλει να γεννήσει. Η ταινία κέρδισε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1989.
Ταξίδι βρισκόταν στην καρδιά και της ταινίας «Ζωή χαρισάμενη», όπου ο Θανάσης Βέγγος, ο Γιώργος Βελέντζας, o Γιώργος Μοσχίδης, η Εύα Κοταμανίδου, η Βαρβαρα Δούκα και ο Μπάμπης Γιωτόπουλος είναι τα μέλη μιας παρέας ηλικιωμένων που αναζητούν καθυστερημένα το όνειρο στην Κολομβία. Τρία βραβεία για αυτήν την ταινία και πάλι στη Θεσσαλονίκη: Κοταμανίδου (α γυναικείος ρόλος), Βελέντζας (Β ανδρικός ρόλος) και μουσική (Δημήτρης Παπαδημητρίου).
Τα τελευταία χρόνια ο Πατρίς Βιβάνκος είχε ενεργό ρόλο ως εκπρόσωπος του προγράμματος MEDIA και είχε ασχοληθεί ενδελεχώς με πρακτικά ζητήματα γύρω από τον κινηματογράφο (τρόποι χρηματοδότησης ταινιών, εναλλακτικές πηγές εσόδων, πωλήσεις). Ηταν γνωστός ως χαρισματικός ομιλητής και διοργανωτής/ συντονιστής masterclass σχετικών με τον κινηματογράφο.
Είχε επίσης γράψει βιβλία σχετικά τόσο με την κινηματογραφική οικονομία (Economie & cinéma /Οικονομία και κινηματογράφος) όσο και με ευρύτερα θέματα πολιτισμού («De la culture en Europe» /Η Ευρωπαϊκή κουλτούρα).
Ο Βιβάνκος ήταν παντρεμένος και είχε ένα παιδί.