Connect with us

Κυκλάδες: Συνεχίζεται ο χορός των Ρίχτερ – «Δεν αποκλείεται ισχυρός σεισμός» λέει ο Παπαζάχος
Ομάδα της ΕΜΑΚ με 25 άνδρες έχει φτάσει στη Σαντορίνη – «Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία με πολύ έντονα χαρακτηριστικά» λέει ο Κώστας Παπαζάχος για το μπαράζ σεισμών στις Κυκλάδες

Συνεχίζονται οι σεισμοί στις Κυκλάδες, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, με τις τελευταίες δονήσεις να κυμαίνονται από 3,5 έως 3,9 Ρίχτερ εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων ότι θα ακολουθήσει ισχυρός σεισμός.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε είκοσι λεπτά σημειώθηκαν τρεις δονήσεις της τάξεως των 3,9 Ρίχτερ με την τελευταία να εκδηλώνεται στις 11:34 18 χλμ. δυτικά νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού.

Στη Σαντορίνη, χθες το βράδυ έφτασε ομάδα 25 ατόμων της ΕΜΑΚ, οι οποίοι έχουν στήσει σκηνές έξω από το ΔΑΠΠΟΣ, δίπλα από το νοσοκομείο, ενώ έχουν εκπαιδευμένα σκυλιά και σωσίβια.






Μιλώντας το πρωί στο ΕΡΤNews, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι η ακολουθία είναι έντονη στην περιοχή της Ανύδρου στις Κυκλάδες, ένα νησάκι ανάμεσα στη Σαντορίνη και την Αμοργό, σε μια απόσταση γύρω στα 20 – 25 χιλιόμετρα από τη Σαντορίνη.

«Είναι μία τυπική σεισμική ακολουθία, η οποία όμως έχει πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Τέτοιες ακολουθίες συχνά μπορεί να αποδειχτεί ότι είναι σμηνοσειρές, να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος».

«Μπορεί να γίνει κάποιος ισχυρότερος σεισμός, αλλά όχι πολύ μεγάλος» λέει ο Παπαζάχος
seismos2-1
Κυκλάδες: «Δεν αποκλείεται ισχυρός σεισμός»
Για την απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου να λάβει μέτρα στη Σαντορίνη, ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει ισχυρός σεισμός στις Κυκλάδες επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες. Τα προληπτικά μέτρα υπάρχουν «ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό».

Και πρόσθεσε: «Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο».

Για τα όσα ακούγονται για το ηφαίστειο, ο κ. Παπαζάχος διευκρίνισε ότι υπάρχει μία παραμόρφωση που δίνει μια ξεχωριστή μικρή ηφαιστειότητα στο εσωτερικό του.

«Είχε ξαναγίνει το 2011 – 2012, κράτησε ένα διάστημα χωρίς επιπτώσεις. Επειδή και τα δύο φαινόμενα πέσανε σχετικά κοντά και συμβαίνει καμιά φορά κάτι τέτοιο. Έχει δημιουργηθεί ένας μύθος στην Σαντορίνη. Ούτε ξύπνησαν τα ηφαίστεια, ούτε έχουμε κάτι άλλο, κάποιο σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Έχουμε ένα φαινόμενο που είχε ξαναγίνει στη Σαντορίνη και μια τυπική ακολουθία που γίνεται σε πολλά μέρη του ελληνικού χώρου».

Η δημοσιευση κοινοποιηθηκε απο το χρηστη Npress Media (@npress.gr)

Γιατί ελήφθησαν τα μέτρα

Ο κ. Παπαζάχος αναφέρθηκε και στην ανησυχία του κόσμου μετά τα μέτρα που ελήφθησαν. «Όταν κάποιος κλείνει ένα σχολείο ή έναν χώρο μαζικής συγκέντρωσης δεν το κάνει γιατί φοβάται ότι θα γίνει ένας πολύ ισχυρός σεισμός, όπως κακώς διαδίδεται στο νησί. Το κάνει γιατί σε περιπτώσεις που κάποιος νιώσει μια όχι πολύ ισχυρή σεισμική δόνηση, μπορεί να δημιουργηθεί πανικός».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, όταν έχεις μεγάλες συναθροίσεις κοινού, ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

«Σκεφτείτε ότι υπήρχε σήμερα μια προγραμματισμένη εκδήλωση στη Σαντορίνη, όπου θα μαζευόντουσαν σε ένα στάδιο 600 άτομα. Αν την ώρα που ήταν οι άνθρωποι εκεί μέσα γινόταν ένας σεισμός 5 – όχι καταστροφικός αλλά ισχυρός – και από τον πανικό πατούσε ο ένας πάνω στον άλλον και είχαμε θύματα, πόσο σοβαρή και υπεύθυνη θα ήταν η στάση της πολιτείας και των τοπικών αρχών; Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα με τα παιδάκια να νιώθουν κάθε 5 και 10 λεπτά έναν σεισμό; Τι θα κάνουν οι δάσκαλοι; Θα τα βγάζουν έξω και θα τα βάζουν μέσα;» διερωτήθηκε.






Όπως εξήγησε στη συνέχεια, τέτοια μέτρα έχουν ληφθεί και σε άλλες περιπτώσεις: «Το 2016 που είχε γίνει ο σεισμός, υπήρχε ματς του ΠΑΣ Γιάννινα την Κυριακή, το οποίο αναβλήθηκε ακριβώς γιατί κανείς δεν θα έβαζε 10.000 ανθρώπους σε ένα στάδιο την ώρα που έχει μια ακολουθία. Όχι γιατί φοβάται ότι θα γκρεμιστεί το στάδιο, αλλά γιατί θα δημιουργηθεί πανικός. Το ίδιο έγινε και τη Δευτέρα και την Τρίτη με τα πανεπιστήμια που είχαν εξεταστική και η οποία επίσης αναβλήθηκε».

Ο κ. Παπαζάχος τόνισε ότι είναι θέμα διαχείρισης τυπικής αν υπάρχει μια ακολουθία το να μη βάζεις πολύ κόσμο, να μην έχεις συνάθροιση κοινού, για να περιορίσεις τις επιπτώσεις. «Ποια θα ήταν μια υπεύθυνη στάση; Να πούμε δεν πειράζει, ας μπουν χίλιοι άνθρωποι σε έναν χώρο με κίνδυνο να ποδοπατηθούν;».






Advertisement