Στον χορό των ρίχτερ ξανά οι Κυκλάδες – Διπλός σεισμός μέσα σε λίγα λεπτά
Διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου σε Κάρπαθο και Αμοργό.
Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε 79,2χλμ Βορειοδυτικά της Καρπάθου και σε εστιακό βάθος 10,0 χιλιομέτρων, ενώ την ίδια στιγμή ισχυρή σεισμική δόνηση 4,6 Ρίχτερ σημειώθηκε στην Αμοργό.
Σεισμοί – Συνολάκης: «Όσο υπάρχουν σεισμικές δονήσεις, υπάρχει ανησυχία» – Το σενάριο για τσουνάμι
Στη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της Σαντορίνης, αναφέρθηκε ο Κώστας Συνολάκης, Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Ακαδημαϊκός, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Προφανώς δεν πρέπει να ανησυχούμε και να είμαστε σε κατάσταση πανικού. Αυτό το οποίο γίνεται όλα τα μέτρα είναι προληπτικά και είναι κοινή λογική. Δηλαδή σε μέρη που μπορούν να γίνουν κατολισθήσεις στη Σαντορίνη και όπως ξέρετε στη Σαντορίνη, αυτά τα μεγάλα αδρανή, δηλαδή τους απότομους βράχους που είναι όλοι αυτοί οι περισσότεροι αυτοί από ηφαιστειακή πέτρα. Αυτό το οποίο γίνεται μπορεί να γίνουν κατολισθήσεις και γίνονται ακόμα και όταν δεν υπάρχουν σεισμοί. Πολλώ δε μάλλον όταν έχουμε σεισμούς σε μία γειτονική περιοχή, οι οποίοι φτάνουν μέχρι το 4,9. Επίσης για την πρόσβαση στα λιμάνια και αυτό έχει να κάνει γιατί φερ ειπείν για να πας στο λιμάνι, στο μικρό λιμάνι στα Φηρά πρέπει να κατέβεις κάτω δηλαδή και εκεί πέρα υπάρχει ρίσκο κατολισθήσεων. Και φυσικά υπάρχει πάντα το ρίσκο που μας απασχολεί ότι μπορεί να γίνει μια υποθαλάσσια κατολίσθηση σαν αυτούς τους σεισμούς ή ένας από αυτούς τους σεισμούς να είναι μεγαλύτερος και να γίνει ένα τσουνάμι, οπότε κανείς πρέπει να έχει, ο χρόνος για τη Σαντορίνη προειδοποίηση είναι πάρα πολύ μικρός, οπότε πρέπει όλοι να ξέρουν τι θα κάνουν. Αν είναι στο Κολόμπο στο ηφαίστειο, δηλαδή στο υποθαλάσσιο ηφαίστειο που αν γίνει. Αν είναι σε αυτή την απόσταση μπορεί να είναι μέσα σε ανάλογα με το σημείο από 3 έως 10 λεπτά. Στο Καμάρι μπορεί να κάνει 10 λεπτά για να φτάσει. Αυτό δεν το ξέρουμε, αλλά όπως καταλαβαίνετε με τέτοιους χρόνους και το να βγει το 112 είναι, δηλαδή κανείς δεν έχει χρόνο. Οπότε πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι και οι κάτοικοι ότι υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο. Κανένας δεν ξέρει αν θα γίνει».
«Τηρουμένων των αναλογιών στην περιοχή εκείνη, κοντά στην άνυδρο Άνυδρο, για να καταλάβουν όλοι οι θεατές μας, είναι ένα πάρα πολύ μικρό νησάκι, το οποίο είναι ανάμεσα στην Ανάφη και στη Σαντορίνη. Εκεί περίπου υπάρχει αυτή τη στιγμή μετακινείται όλη η σεισμική δραστηριότητα προς αυτό το μικρό νησάκι, την Ανάφη και εκεί υπάρχουν διάφορα ρήγματα που σε μεγάλο βαθμό είναι αχαρτογράφητα. Δεν έχουν γίνει έρευνες από γεωλόγους βυθού, να πηγαίνουν να δουν ακριβώς πως πηγαίνουν τα ρήγματα. Πολλές φορές γίνεται, γράφει κανείς μια γραμμή ενός ρήγματος επειδή μπορεί να υπήρξε κάποιος μικρός σεισμός στο παρελθόν. Άρα αυτά τα ρήγματα είναι αχαρτογράφητα. Τηρουμένων των αναλογιών, δεν νομίζω ότι κανένας περιμένει έναν τόσο μεγάλο σεισμό σαν του 1956», πρόσθεσε ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών.
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του τόνισε πως: «Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για πανικό. Κατ’ αρχάς, η Σαντορίνη τον 20ο αιώνα είχε κάνει τρεις μικρές εκρήξεις. Ξέρουμε ότι Σαντορίνη κάνει μικρές εκρήξεις κάθε περίπου 50 χρόνια. Η τελευταία ήταν το 1950. Είχαν γίνει μου φαίνεται το 22 και το 28. Σε αυτές τις μικρότερες εκρήξεις δεν είχαμε θύματα. Στο σεισμό του 56′ όντως είχαμε θύματα. Αλλά αυτό που συνέβη τότε στη Σαντορίνη είναι ότι τα περισσότερα θύματα γι’ αυτό ήταν και γνωστό σαν σεισμό της Σαντορίνης και όχι της Αμοργού. Γιατί εκεί πέρα γίνανε οι περισσότερες καταρρεύσεις σπιτιών και τα περισσότερα σπίτια ήταν κτισμένα με θηραϊκή γη, δηλαδή με την ηφαιστειακή λάσπη η οποία δεν είχαν καν ψηθεί.
Αυτά τα τούβλα κάνανε τη λάσπη, τα άφηναν έξω να στεγνώσουν, δεν ήταν ψημένα τούβλα, οπότε στον σεισμό πάρα πολλά από αυτά τα τούβλα θρυμματίστηκαν. Οπότε είχαμε δυστυχώς πάρα πολλούς θανάτους.
«Τα σπίτια μας είναι πολύ καλύτερα χτισμένα, ειδικά όσα έχουν χτιστεί, οι κατασκευές με τους σύγχρονους οικοδομικούς κώδικες και ειδικά με τους αντισεισμικού κώδικες δεν θα έχουν πρόβλημα. Μέχρι να δούμε πως εξελίσσεται αυτή η σεισμική δραστηριότητα ή αν υπάρξουν και αν υπάρξουν μετρήσεις από το από το Κολόμπο ή από την Καλντέρα της Σαντορίνης. Αν αυτά δεν σταθεροποιηθούν και αυτή τη στιγμή το μόνο πράγμα που είναι ουσιαστικά σε έξαρση είναι η σεισμική δραστηριότητα. Αν αυτή δεν ηρεμήσει, δεν θα μπορούμε να πούμε ότι έχει τελειώσει και θα πει να ηρεμήσει. Εδώ πέρα μέσα σε 48 ώρες είχαμε περίπου πάνω από 400 σεισμούς. Όταν φτάσουμε να έχουμε έναν σεισμό την ημέρα ή την εβδομάδα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει σταματήσει η δραστηριότητα», κατέληξε ο Κώστας Συνολάκης.