Connect with us

Ο Αβραάμ Ζεληλίδης μίλησε στο Action 24 για τους σεισμούς στη Σαντορίνη και υποστήριξε ότι βρισκόμαστε μπροστά στη δημιουργία ενός νέου ηφαιστειακού κρατήρα.

Όπως υπογράμμισε ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών «είδα τα επίκεντρα που δίνουν οι σεισμολόγοι και με βάση το σενάριο της ηφαιστειακής δραστηριότητας σας λέω πλέον ότι αφού το Κολούμπο δεν διεγείρεται, αφού η Καμένη δεν διεγείρεται φαίνεται να υπάρχει η δημιουργία ενός καινούργιου κρατήρα, μεταξύ Ανάφης και Αμοργού, στην Άνυδρο».

Ο Αβραάμ Ζεληλίδης δεν περιμένει σεισμό μεγαλύτερο από 5,5 Ρίχτερ

Για τη σχέση της ηφαιστειακής δραστηριότητας με τους σεισμούς, πρόσθεσε ότι «ανεβαίνει το τήγμα, σπάνε τα τοιχώματα και δημιουργούνται οι σεισμοί. Μπορεί να συνεχίσει αυτή η ανύψωση του τήγματος προς τα πάνω. Μπορεί να αρχίσει να δημιουργείται ένας πιο μεγάλος κρατήρας. Όσο συνεχίζεται η ηφαιστειακή δραστηριότητα, θα συνεχίζονται και οι σεισμοί. Αυτός είναι και ο λόγος που μπερδεύονται οι σεισμολόγοι με τη διεύθυνση των ρηγμάτων. Δεν περίμενα από την πρώτη στιγμή έναν σεισμό μεγαλύτερο από το 5,5 γιατί το συνδέω με την ηφαιστειακή δραστηριότητα και η ηφαιστειακή δραστηριότητα δεν δίνει μεγαλύτερο σεισμό. Από την πρώτη μέρα είπα ότι εγώ θα έμενα στη Σαντορίνη, γιατί δεν φοβάμαι κάτι το επικίνδυνο».

Η αναφορά του Αβραάμ Ζεληλίδη για τα πέντε στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου
Όπως σημείωσε «τα στάδια εξέλιξης ενός ηφαιστείου είναι πέντε. Περνάω από την ησυχία, στα προκαταρκτικά, με ασθενείς κρότους, με μικρούς σεισμούς, διάσπαρτους στον χρόνο. Στο τρίτο στάδιο, έχω αυτό που βίωνα εδώ και δέκα μέρες. Δηλαδή, έντονα σεισμικά γεγονότα, πολύ συχνά σεισμικά γεγονότα και το τέταρτο ήταν η έκρηξη. Όταν λοιπόν έρχεται η ομάδα που δουλεύει στην περιοχή και μας λέει ότι το Κολούμπο υψώθηκε, όταν μας λέει η κυρία Ευελπίδου η θερμοκρασία στα νερά της Καμένης αυξήθηκε, η θολερότητα αυξήθηκε, όλα αυτά συνδυαστικά είναι τα πρόδρομα φαινόμενα της δραστηριότητας ενός ηφαιστείου. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κράτος έστειλε τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού στη Σαντορίνη να μετρήσει τους θύλακες που είναι κάτω από την Καμένη, αλλά και να δει πιθανές αλλαγές στον μορφολογικό ανάγλυφο. Δεν είναι τυχαίο το ωκεανογραφικό Αιγαίο του ΕΛΚΕΘΕ αυτή τη στιγμή σαρώνει την Αμοργό με τη Σαντορίνη για να δει τη συμπεριφορά του αναγλύφου».






Δραματική προειδοποίηση από την Τουρκία σκορπά πανικό: Λένε ότι έρχεται σεισμός 7,7 Ρίχτερ και τσουνάμι στο Αιγαίο και τον Μαρμαρά

Το τουρκικό Αστεροσκοπείο Καντίλλη εξέδωσε ανησυχητική προειδοποίηση σχετικά με την πιθανότητα μεγάλου σεισμού στο Αιγαίο Πέλαγος, ο οποίος θα μπορούσε να συνοδευτεί από κύματα τσουνάμι που θα φτάσουν στις τουρκικές ακτές μέσα σε μία ώρα.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Αντισεισμικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Boğaziçi, καθηγητής Δρ. Nurcan Meral Özel, αναφέρθηκε στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες και τόνισε πως οι ειδικοί παρακολουθούν στενά την κατάσταση.

Σύμφωνα με τον Özel, καταγράφηκαν πάνω από 100 σεισμοί μεγέθους 4 Ρίχτερ και άνω μέσα σε μία εβδομάδα. Παράλληλα, επισήμανε ότι το Παρατηρητήριο Καντίλλη εκδίδει προειδοποιήσεις για πιθανά τσουνάμι σε συνεργασία με 16 ινστιτούτα και 13 χώρες στο πλαίσιο της UNESCO.

«Εάν συμβεί ένας μεγάλος σεισμός στις θάλασσές μας, ειδικά στις δυτικές ακτές, το Παρατηρητήριο Καντίλλη θα στείλει ειδοποίηση για τσουνάμι στην AFAD», ανέφερε, εξηγώντας πως το ινστιτούτο δεν εστιάζει μόνο στις σεισμικές δονήσεις, αλλά και στις πιθανότητες ανύψωσης της στάθμης του νερού λόγω αυτών.

77
Ο Özel αναφέρθηκε επίσης στο σεισμό της Αμοργού το 1956, ο οποίος είχε μέγεθος 7,7-7,8 Ρίχτερ και προκάλεσε καταστροφικό τσουνάμι, με αναφορές ότι τα κύματα έφτασαν μέχρι την Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως και τη διετία 2011-2012 υπήρξε έντονη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, συνοδευόμενη από ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Ο Özel ανέφερε πως οι επιστήμονες έχουν ήδη χαρτογραφήσει τις περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τσουνάμι στο Αιγαίο και εξετάζουν σενάρια σεισμών. Σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 7,5 ή 7,7 Ρίχτερ, τα κύματα του τσουνάμι θα μπορούσαν να φτάσουν στις ακτές της Τουρκίας μέσα σε μία ώρα, με πιθανή άνοδο της στάθμης του νερού από μισό έως ένα μέτρο.

«Οι αβεβαιότητες των ιστορικών σεισμών στον Μαρμαρά είναι μεγαλύτερες από ό,τι σε άλλα μέρη», σημείωσε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια σοβαρή σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή.

Advertisement