Connect with us

Για τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού μίλησε ο ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής στο ΑΠΘ και εκπρόσωπος της Επιτροπής των ειδικών που μελετούν τα φαινόμενα, Κώστας Παπαζάχος στην κάμερα του ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαζάχος εξήγησε ότι η σεισμική δραστηριότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, όπως τις πρώτες μέρες του φαινομένου, και ότι οι δονήσεις εξαπλώνονται κατά μήκος του ρήγματος της Ανύδρου, κάνοντας την κατάσταση δύσκολη για τους κατοίκους των Κυκλάδων.

«Έχουμε πάρα πολλούς σεισμούς, και κινείται κατά μήκος του ρήγματος της Ανύδρου» ανέφερε αρχικά ο κ. Παπαζάχος και τόνισε πως «η κατάσταση για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι δύσκολη».






«Πιθανή η έκρηξη ηφαιστείου»

Αναφορικά με το τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα και ποια θα είναι η εξέλιξη του φαινομένου, ο κ. Παπαζάχος δήλωσε: «Η διάσταση του ρήγματος που έχει διεγερθεί στην Άνυδρο και η συνέχεια της σεισμικής ακολουθίας καθιστούν πιθανό έναν ισχυρότερο σεισμό. Όμως ευτυχώς η Άνυδρος βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα νησιά, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπτωση μεγαλύτερου σεισμού και εφόσον ένα νησί βρίσκεται εκτός της ζώνης του ρήγματος οι ζημιές θα είναι πιο περιορισμένες».

Για τις φήμες περί ενδεχόμενης ηφαιστειακής έκρηξης, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε προηφαιστειακή έξαρση από τον Σεπτέμβριο, πολύ πριν από την τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα. Πρόσθεσε ότι το ηφαίστειο δεν βρίσκεται πλέον σε ηρεμία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα ακολουθήσει έκρηξη, καθώς πολλά ηφαίστεια επανέρχονται σε κατάσταση ηρεμίας μετά από έξαρση. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούνται συνεχώς τα δεδομένα για οποιαδήποτε αλλαγή και, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί μια πιο αρνητική εξέλιξη, αυτή η παρακολούθηση συνεχίζεται ανεξάρτητα.

«Έχει ανυψωθεί η καλντέρα»

Παράλληλα, ο καθηγητής Αθανάσιος Γκανάς μίλησε για τις μεταβολές που έχουν καταγραφεί στη καλντέρα του ηφαιστείου της Σαντορίνης ως αποτέλεσμα της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που λαμβάνει χώρα στην περιοχή των Κυκλάδων το τελευταίο διάστημα.

«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της καλντέρας προς ανατολάς κατά 6 εκατοστά. Ως αποτέλεσμα της διέγερσης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», τόνισε αρχικά.

«Και οι μεταβολές αυτές», όπως εξήγησε ο κ. Γκανάς, «είναι αποτέλεσμα της ανόδου του μάγματος από τον μανδύα προς τον φλοιό και στη συνέχεια στον μαγματικό θάλαμο, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τη Νέα Καμένη και μεταξύ Νέας Καμένης και Οίας σε βάθος 3 χλμ.».

Και συνεχίζει: «Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι έχει ανέβει το μάγμα 5 εκατ. κυβικά, ενώ στην τελευταία κρίση που είχαμε στο ηφαίστειο το 2011-2012 είχε ανέβει 15 εκατ. κυβικά. Τώρα, ωστόσο, καθώς συνεχίζεται το φαινόμενο πρέπει να το παρακολουθούμε, να δούμε πώς θα εξελιχθεί».

Τι είπε για το ρήγμα της Αμοργού

Σε ό,τι αφορά το ρήγμα της Αμοργού, ο κ. Γκανάς εξέφρασε την άποψη ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ενεργοποιηθεί», καθώς με βάση τις μετρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί, η περίοδος επανάληψής του είναι των 300 ετών.

Advertisement