Σαντορίνη: Αδειάζουν τις πισίνες – Το νέο σενάριο που τρομάζει, ετοιμάζονται (Στο 1ο σχόλιο)
Σεισμοί στη Σαντορίνη: Αδειάζουν τις πισίνες – Εξετάζουν σενάριο για 6 ρίχτερ οι επιστήμονες, τι θα γίνει με τις κατασκευές
Οι πολίτες καλούνται, ανάμεσα στα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί, να αδειάσουν και τις πισίνες τους στην Καλδέρα καθώς η ταλάντωση του νερού επιβαρύνει τις κατασκευές
Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Σαντορίνη και τη γύρω περιοχή έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις αρχές και τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο – ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με πάνω από 200 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη , με βάση τα δεδομένα η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων. Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι η εκκένωση των πισινών στην Καλδέρα, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.
Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ που εξετάζουν οι επιστήμονες
Το χειρότερο σενάριο που εξετάζουν οι επιστήμονες είναι ένας σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ. Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας σεισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, με τις πιθανότητες να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές να είναι περιορισμένες.
«Τα νεότερα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, τα παλαιότερα κτίσματα είναι πιο ευάλωτα. Ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ δεν αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.
Παρότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε μικρή κατάσταση διέγερσης, ενώ το Κολούμπο θεωρείται ανενεργό», σημειώνει ο ειδικός.