Connect with us

“Μην την καταναλώσετε” – Ανάκληση μολυσμένης γνωστή σοκολάτας Ντουμπάι
Το πρόσφατα δημοφιλές γλύκισμα δεν μπόρεσε να αποφύγει μόλυνση από σαλμονέλα.

Τι και αν είναι Trend και τα «σπάει» στα social media, τι και αν οι συζητήσεις γύρω από το πόσο νόστιμη ή όχι είναι, έχουν πάρει “φωτιά”… Η δημοφιλής σοκολάτα Ντουμπάι ένα ογκώδες γλύκισμα σοκολάτας με γέμιση φιστικιού και φύλλα κανταΐφι, εξακολουθεί να είναι τρόφιμο και όπως και όλα τα τρόφιμα κινδυνεύει να μολυνθεί από παθογόνους μικροοργανισμούς.

Η σοκολάτα Ντουμπάι με την επωνυμία Oasis Treasures που ανακλήθηκε λόγω σαλμονέλας. Το βακτήριο εντοπίστηκε μετά από εργαστηριακή ανάλυση και οι αρχές συνιστούν στους καταναλωτές: «Μην καταναλώνετε, χρησιμοποιείτε, πουλάτε, σερβίρετε ή διανέμετε τα προϊόντα που ανακαλούνται».

1111-5 23-1 477205287_1028131082464534_4228749624689528118_n 477671552_1028131112464531_4738397345878950306_n

Η σοκολάτα Dubai, έγινε γνωστή στα τέλη του 2023, όταν μια ανάρτηση του TikTok έγινε viral για να φθάσει σήμερα να έχει σχεδόν 80 εκατομμύρια προβολές.

Η σχέση σοκολάτας και σαλμονέλας

Όσο δυνατή είναι η σχέση του ανθρώπου με τη σοκολάτα άλλο τόσο δυνατή είναι και η σχέση της σοκολάτας με το βακτήριο της σαλμονέλας. Οι τροφικές δηλητηριάσεις από μη τυφοειδή σαλμονέλωση, μετά την κατανάλωση σοκολάτας εμφανίζονται στη βιβλιογραφία από τη δεκαετία του 1950, με αρκετά τεκμηριωμένα κρούσματα. Υπενθυμίζεται η μεγάλη επιδημία σαλμονέλωσης σε δεκάδες χώρες από τη σοκολάτα Kinder της Ferrero το 2022 με (455 ασθενείς σε 16 χώρες κυρίως μικρά παιδιά.

Η σοκολάτα έχει ιδιόμορφα χαρακτηριστικά που την καθιστούν βέλτιστο μέσο για την εξάπλωση της σαλμονέλας. Τρεις παράγοντες ευθύνονται για αυτό. Πρώτον, η χαμηλή περιεκτικότητα σε νερό και το υψηλό επίπεδο λίπους της σοκολάτας αυξάνουν τη θερμική αντίσταση της σαλμονέλας. Δεύτερον, οι υψηλότερες θερμοκρασίες κατά την παραγωγή της σοκολάτας, παρά την εξάλειψη της σαλμονέλας, θα χειροτέρευαν τη γεύση της. Τρίτον, η σαλμονέλα μπορεί να επιμείνει για περισσότερο από 1 χρόνο στη σοκολάτα. Αυτοί οι παράγοντες, σε συνδυασμό με την πολύ μικρή ποσότητα σαλμονέλας που απαιτείται για την έναρξη μιας λοίμωξης, απεικονίζουν την πρόκληση της πρόληψης εξάρσεων αυτής της λοίμωξης.

Τα τρόφιμα που έχουν μολυνθεί με σαλμονέλα μπορεί να μην φαίνονται ή να μυρίζουν χαλασμένα, αλλά μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες, ηλικιωμένοι και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να προσβληθούν από σοβαρές και μερικές φορές θανατηφόρες λοιμώξεις. Τα υγιή άτομα μπορεί να εμφανίσουν βραχυπρόθεσμα συμπτώματα όπως πυρετό, πονοκέφαλο, έμετο, ναυτία, κοιλιακές κράμπες και διάρροια. Οι μακροχρόνιες επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν σοβαρή αρθρίτιδα.

Advertisement