Connect with us

H έντονοι σεισμοί τις τελευταίες ημέρες στη Σαντορίνη έχει προκαλέσει ανησυχία στους κατοίκους και έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές.
Οι δονήσεις το τελευταίο 48ωρο έχουν ξεπεράσει τις 200, με την ισχυρότερη να σημειώνεται σήμερα το μεσημέρι και να φτάνει τα 4,6 Ρίχτερ. Η συχνότητα δε, των σεισμών, φτάνει ακόμα και το 10λεπτο.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στη Σαντορίνη και πραγματοποιεί αυτοψία, συγκάλεσε εκ νέου το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Ακόμη, δυνάμεις της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ έχουν ήδη καταφθάσει στη Σαντορίνη για προληπτικούς λόγους.

Nωρίτερα οι Αρχές μετά τους σεισμούς μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού ανακοίνωσαν νέα μέτρα που αφορούν το κλείσιμο των σχολείων σε τέσσερα νησιά των Κυκλάδων και οδηγίες προς τους πολίτες.

Παράλληλα, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη Σαντορίνη πραγματοποιούνται προετοιμασίες για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού λόγω της πολύ έντονης δραστηριότητας των τελευταίων ημερών.

Ειδικότερα, έχουν αρχίσει να στήνονται σκηνές σε προαύλιους χώρους, ούτως ώστε σε περίπτωση ανάγκης να μπορεί να φιλοξενήσει πολίτες.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την πολιτική προστασία, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου σήμερα το μεσημέρι κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ).

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια, του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και εκπροσώπων της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.

2. Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48άωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4.5).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Οι Επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου αύριο το μεσημέρι.

Σε ότι αφορά στην ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, περισσότερα στοιχεία μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (oasp.gr) και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

«Έχουμε ανέβει πλέον επίπεδο σεισμικού κινδύνου»

O σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μίλησε για αυτές τις εξελίξεις στην εκπομπή του MEGA «Ακόμα δεν είδες τίποτα».

«Δεν θα υπήρχαν έκτακτες συσκέψεις, αν δεν υπήρχε επιστημονική ανησυχία και η επιστημονική ανησυχία βασίζεται στο ότι από τις 24 Ιανουαρίου έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρου μεταξύ Αμοργού και Σαντορίνης. Κυρίως από χθες το πρωί μέχρι και τώρα έχουμε πολύ πιο έντονη σεισμική δραστηριότητα και μεγαλύτερα μεγέθη».

«Επιπλέον παρατηρείται και μία μετατόπιση των επικέντρων. Δηλαδή μία μετατόπιση προς τα βορειοανατολικά, προς τη μεριά της Αμοργού περισσότερο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνει το μήκος του ρήγματος το οποίο έχει ενεργοποιηθεί», συμπλήρωσε ο δρ. Σεισμολογίας.

Στην ερώτηση αν επίκειται ένας μεγάλος σεισμός ο ειδικός απάντησε: «Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς πρόκειται για ένα φαινόμενο δυναμικό που είναι σε πλήρη εξέλιξη».

«Οι σεισμοί που έχουν γίνει μέχρι τώρα δεν δείχνουν χαρακτηριστικά ηφαιστειακών σεισμών», ξεκαθάρισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Πάνω από 200 σεισμοί σε 48 ώρες – Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ που εξετάζεται

Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο – ερευνητή της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, η περιοχή βρίσκεται σε σεισμική κρίση, με πάνω από 200 δονήσεις να έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 48 ώρες. Τα επίκεντρα εντοπίζονται κυρίως στην Άνυδρο, ένα ακατοίκητο νησί κοντά στη Σαντορίνη, γεγονός που εγείρει προβληματισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Βουγιουκαλάκη, με βάση τα δεδομένα η πολιτεία αποφάσισε να επεκτείνει τα μέτρα ασφαλείας και στα γειτονικά νησιά Αμοργό, Ανάφη και Ίο, ώστε να αποφευχθούν καταστάσεις πανικού και να διασφαλιστεί η προστασία των κατοίκων. Ένα από τα σημαντικά μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί είναι η εκκένωση των πισινών, καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Βουγιουκλάκης, η κίνηση του νερού σε περίπτωση ισχυρού σεισμού μπορεί να προκαλέσει ζημιές στις κατασκευές και να αυξήσει τους κινδύνους καταρρεύσεων.

Όπως επισημαίνει ο έμπειρος ερευνητής, η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή είναι ηφαιστειοτεκτονική και σχετίζεται με το ενεργό ρήγμα που εκτείνεται από την Αμοργό έως τα Χριστιανά. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι ένας σεισμός δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τα 6 Ρίχτερ, με τις πιθανότητες να προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές να είναι περιορισμένες.

«Τα νεότερα κτίρια που έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον ισχύοντα αντισεισμικό κανονισμό δεν θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Ωστόσο, τα παλαιότερα κτίσματα είναι πιο ευάλωτα. Ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ δεν αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες», τονίζει ο κ. Βουγιουκλάκης.

Παρότι το φαινόμενο παρακολουθείται στενά, οι επιστήμονες καθησυχάζουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ηφαιστειακής δραστηριότητας. «Το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται σε μικρή κατάσταση διέγερσης, ενώ το Κολούμπο θεωρείται ανενεργό», σημειώνει ο ειδικός.


Σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική

Σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ενώ σήμερα έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει στις κάτωθι ενέργειες:

1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.

2. Χθες μετέβησαν αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.

3. Σήμερα έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Προειδοποίηση για Βρετανούς τουρίστες στη Σαντορίνη

Την ίδια στιγμή, ταξιδιωτική οδηγία για την σεισμική δραστηριότητα στην Ελλάδα, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όπως αναφέρει: «Εκδόθηκαν συμβουλές για τη Σαντορίνη (Θήρα) και την Αμοργό, μετά την αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή»

Advertisement