Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις
Την ανάγκη συλλογικής αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στους εμπορικούς φραγμούς που προωθεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα (07/04) το πρωί.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν έχει λογική η επιβολή δασμών
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην ασυνέπεια της επιβολής δασμών σε προϊόντα όπως το ελληνικό ελαιόλαδο, οι ελιές και η φέτα, προϊόντα που – όπως σημείωσε – δεν παράγονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Μετά την επιλογή των ΗΠΑ να ανατρέψουν μέσω της επιβολής δασμών όσα ίσχυαν μέχρι τώρα στο παγκόσμιο εμπόριο. Οι εξαγωγές και η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας συνεχώς βελτιώνονται. Ασφαλώς δεν βρισκόμαστε ακόμα στο σημείο που θέλουμε, έχουν όμως δημιουργηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις να φτάσουμε εκεί που θέλουμε. Γι’ αυτό έχει αξία αυτό το όργανο να αποκτήσει και πάλι ζωή υπό την ευθύνη του αντιπροέδρου Κωστή Χατζηδάκη ιδίως αυτή την εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις μας απέναντι στους πολίτες και μένοντας στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας», σημείωσε.
«Κρατώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ» κάνοντας αναφορά σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και οι φέτα «που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και άρα στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μείνει αδρανής απέναντι στις εξελίξεις και σχεδιάζει να ενισχύσει την παρουσία των ελληνικών προϊόντων σε νέες αγορές, με ιδιαίτερη έμφαση στην Ινδία και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο, εξετάστηκε η διαμόρφωση ενός πλαισίου προστασίας απέναντι στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν οι αμερικανικοί δασμοί στην ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες της διεθνούς συγκυρίας, επισημαίνοντας πως η πολιτική σταθερότητα και η κοινωνική συνοχή είναι κρίσιμα στοιχεία που θωρακίζουν την ελληνική οικονομία. Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της δημοσιονομικής πειθαρχίας και της επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων ως απάντηση στην αυξανόμενη αβεβαιότητα.
«Η έμφαση που δίνουμε και οι σχέσεις που αναπτύσσουμε με άλλες δυνάμεις καθίστανται πιο δυναμικές όπως με την Ινδία, σχέσεις που είναι πιο σημαντικές σε μια τέτοια συγκυρία. Θα κυνηγήσουμε την είσοδο των ελληνικών προϊόντων σε άλλες αγορές», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντά της.
