Connect with us

Το κοκορέτσι είναι ο καλύτερος μεζές του Πασχαλινού τραπεζιού, γι’ αυτό πρέπει να ξέρετε όλα τα κόλπα για να βγει ζουμερό.

Η συνταγή από ψήστη για μαρινάδα που θα κάνει το κοκορέτσι σας λουκούμι και θα απογειώσει την γεύση του, με όλα τα μυστικά για το πιο πετυχημένο κοκορέτσι στη σούβλα το Πάσχα. Όλα τα κόλπα για να καθαρίσετε σωστά τα εντεράκια.

Υλικά

συκωταριά 1 κιλό (καρδιές, πνεύμονες, νεφρά, σπλήνες)
ελαιολαδο 1/2 φλιτζάνι
λεμονι 1/4 φλιτζάνι χυμό
κρεμμυδι 1 ψιλοκομμένο
σκορδο 2 σκελίδες ψιλοκομμένες
ρίγανη 1 κουταλιά της σούπας
θυμάρι 1 κουταλάκι του γλυκού
αλατι 1/2 κουταλάκι του γλυκού
πιπέρι 1/4 κουταλάκι του γλυκού
Το κοκορέτσι είναι το έδεσμα των καλοφαγάδων του Πάσχα για αυτό και έχει σημασία να είναι σωστά μαγειρεμένο και ψημένο γιατί ειδάλλως δεν αξίζει.

Κοκορέτσι: Η μυστική συνταγή από ψήστη για μαρινάδα που θα το κάνει λουκούμι

Κοκορέτσι στην λαδόκολλα

Μάλιστα οι μερακλήδες αλλά και οι κρεοπώλες τονίζουν ότι το μυστικό για ένα καλό κοκορέτσι είναι τα κομμάτια της συκωταριάς να είναι όσο το δυνατόν πιο τετραγωνισμένα ούτως ώστε να είναι σταθερά και να ψηθούν ομοιόμορφα.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να βάζουμε περισσότερα μαλακά κομμάτια (πνευμόνι, καρδιά, νεφρά, γλυκάδια) απ’ ότι συκώτια, τα οποία πικρίζουν όταν ψηθούν και αλλοιώνουν τη γεύση του ιδιαίτερου πασχαλινού εδέσματος.

Η μαρινάδα που θα κάνει το κοκορέτσι σας να ξεχωρίσει

Σημασία έχει και η μαρινάδα που χρησιμοποιήσουμε στις συκωταριές. Οι γνώστες του καλού κοκορετσιού μας αποκάλυψαν την μαρινάδα που κάνει τη διαφορά στην τελική γεύση.

Αφού κόψουμε όλες τις συκωταριές, τις βάζουμε σε ένα βαθύ μπολ και προσθέτουμε μπόλικο αλατοπίπερο και λίγη ρίγανη. Βέβαια, μπορείτε να προσθέσετε εναλλακτικά θυμάρι. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ξερό κρεμμύδι, χυμό λεμονιού και σκόρδο.

Πως να καθαρίσουμε τα εντεράκια για κοκορέτσι σπληνάντερο και γαρδούμπες

Συνταγή για κοκορέτσι

Ρίχνετε λοιπόν όλα τα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να πάει παντού η μαρινάδα. Το μυστικό είναι να κόψετε την συκωταριά από την Μεγάλη Πέμπτη ή Μεγάλη Παρασκευή και να μείνει η συκωταριά για 2 μέρες στην μαρινάδα για να πάρει τη γεύση και τη νοστιμιά. Σημειωτέον διατηρούμε τη συκωταριά στο ψυγείο, σκεπασμένη καλά μέχρι την Κυριακή του Πάσχα.

Κοκορέτσι στο φούρνο: Τα 4 tips της επιτυχίας για να βγει «λουκούμι»

Η καλής ποιότητας αντεριά αποτελείται από µακριά έντερα. Πρέπει να είναι πεντακάθαρη εσωτερικά γερή, χωρίς σκισίµατα και τρύπες. Την πλένουµε πάρα πολύ καλά χωρίς να τη γυρίσουµε «το µέσα έξω».

Μετά βάζουµε ένα-ένα τα έντερα σε ένα σουρωτήρι, κυκλικά, και αφήνουµε την άκρη κάθε εντέρου να κρέµεται έξω από το σκεύος, για να τις ξεχωρίζουµε εύκολα όταν θα τυλίξουµε το κοκορέτσι.

Ραντίζουµε µε άφθονο χυμό λεμονιού και τη βάζουµε στο ψυγείο, µε το σουρωτήρι, µέχρι να τη χρειαστούµε. Ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι το πολύ καλό στέγνωμα των εντέρων. Αν δεν τα στεγνώσουμε καλά το κοκορέτσι θα βράσει και δε θα ψηθεί.

 

Συνταγή για κοκορέτσι στη σούβλα

Το παν, είναι το δέσιμο στο κοκορέτσι. Πρέπει να έχουμε την τέλεια ισορροπία στο σφίξιμο ώστε να είναι τόσο σφιχτό που δε θα διαλυθεί ή ξεκινήσει να χάνει στροφές, αλλά όχι υπερβολικά σφιχτό ώστε να γίνει πολύ συμπαγές.

Σημειώστε ότι το επιθυμητό είναι ένα μακρύ και λεπτό κοκορέτσι, παρά ένα κοντό και χοντρό, ώστε να μην ξεραθεί από έξω και να είναι άψητο μέσα.

Τα μυστικά του Πέτρου Συρίγου για μερακλήδικο κοκορέτσι με την τέλεια μαρινάδα\

Τι μυρωδικά βάζουμε στο κοκορέτσι;

Τα παραδοσιακά μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται στο κοκορέτσι είναι: Ρίγανη: Η ρίγανη είναι απαραίτητη για το κοκορέτσι, καθώς δίνει ένα χαρακτηριστικό και δροσερό άρωμα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ή ξερή ρίγανη. Θυμάρι: Το θυμάρι δίνει μια πιο γήινη και ζεστή γεύση στο κοκορέτσι.

Συνδυάζεται πολύ ωραία με τη ρίγανη. Αλάτι: Το αλάτι είναι απαραίτητο για να τονίσετε τη γεύση των υλικών. Προσοχή όμως να μην το παρακάνετε, γιατί μπορεί να κάνει το κοκορέτσι αλμυρό.

Πιπέρι: Το πιπέρι προσθέτει μια πινελιά καυτερή γεύση στο κοκορέτσι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρο πιπέρι ή τσίλι, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Εκτός από τα παραδοσιακά μυρωδικά για κοκορέτσι, μπορείτε να προσθέσετε και άλλα, όπως:

Τζατζίκι και τυροκαφτερή για το Πασχαλινό τραπέζι
Κύμινο: Το κύμινο δίνει μια ελαφρώς γλυκιά και ανατολίτικη γεύση στο κοκορέτσι. Κόλιανδρο: ο κόλιανδρος δίνει μια φρέσκια και δροσερή γεύση στο κοκορέτσι.

Δάφνη: Η δάφνη δίνει ένα ελαφρώς πικάντικο άρωμα στο κοκορέτσι.
Σκόρδο: Το σκόρδο δίνει μια πιο δυνατή και πικάντικη γεύση στο κοκορέτσι. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μπαχαρικά καλής ποιότητας για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Συμβουλές για τα μυρωδικά στο κοκορέτσι:
Μπορείτε να φτιάξετε ένα μείγμα μπαχαρικών για κοκορέτσι, το οποίο μπορείτε να φυλάξετε σε αεροστεγές δοχείο για μελλοντική χρήση. Αν θέλετε να κάνετε το κοκορέτσι σας πιο πικάντικο, μπορείτε να προσθέσετε λίγη καυτερή πιπεριά ή τσίλι.

Πάσχα: Πως να περάσετε το αρνί στη σούβλα και όλα τα μυστικά για το κοκορέτσι και το κοντοσούβλι

Μπορείτε να μαρινάρετε το κοκορέτσι σας με χυμό λεμονιού και ελαιόλαδο πριν το ψήσετε, για να το κάνετε πιο ζουμερό και γευστικό. Πόση ώρα θέλει ψήσιμο το κοκορέτσι; Η απάντηση για το πόση ώρα θέλει ψήσιμο το κοκορέτσι δεν είναι και τόσο απλή! Θα σου εξηγήσω τους λόγους αναλυτικά!

Ο χρόνος ψησίματος του κοκορετσιού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως: Το μέγεθος του κοκορετσιού: Όσο μεγαλύτερο είναι το κοκορέτσι, τόσο περισσότερο χρόνο θα χρειαστεί για να ψηθεί. Η ένταση της φωτιάς:

Πασχαλινό χοιρινό κοντοσούβλι σε φόρμα του κέικ σαν στα κάρβουνα
Σε δυνατή φωτιά, το κοκορέτσι θα ψηθεί πιο γρήγορα, αλλά υπάρχει κίνδυνος να καεί εξωτερικά και να μείνει ωμό το εσωτερικό του. Σε χαμηλή φωτιά, το κοκορέτσι θα ψηθεί πιο αργά, αλλά θα είναι πιο ζουμερό και ομοιόμορφα ψημένο.

Ο τύπος της ψησταριάς: Σε ψησταριά με κάρβουνα, το κοκορέτσι θα ψηθεί πιο αργά και θα αποκτήσει μια πιο καπνιστή γεύση. Σε ηλεκτρική ψησταριά, το κοκορέτσι θα ψηθεί πιο γρήγορα και ομοιόμορφα. Γενικά, ο χρόνος ψησίματος του κοκορετσιού κυμαίνεται από 2 έως 4 ώρες.

Πως θα καταλάβεις ότι το κοκορέτσι ψήθηκε;

Ο τρόπος για να μην αναρωτιέσαι αν το κοκορέτσι ψήθηκε είναι οι παρακάτω, διάβασε τα αναλυτικά! Το χρώμα: Το κοκορέτσι θα πρέπει να έχει χρυσαφένιο χρώμα και να έχει σχηματιστεί μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά του.

Οι χυμοί: Αν τρυπήσετε το κοκορέτσι με ένα πιρούνι, θα πρέπει να βγουν διαφανείς χυμοί. Αν βγουν ροζ ή κόκκινοι χυμοί, το κοκορέτσι χρειάζεται ακόμα λίγο ψήσιμο. Η αφή: Το κοκορέτσι θα πρέπει να είναι μαλακό και εύκαμπτο. Αν είναι σκληρό, χρειάζεται ακόμα λίγο ψήσιμο.

Συμβουλές για να κάνεις ένα τέλειο ψήσιμο στο κοκορέτσι:

Γυρίζετε το κοκορέτσι συχνά κατά τη διάρκεια του ψησίματος, για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μην αφήνετε το κοκορέτσι να ξεραθεί. Αν χρειαστεί, ραντίστε το με λίγο νερό ή ζωμό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Αφήστε το κοκορέτσι να ξεκουραστεί για 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Πως πλένω τα έντερα για το κοκορέτσι;

Το πλύσιμο των εντέρων για το κοκορέτσι είναι μια απαραίτητη διαδικασία για να αφαιρεθούν τυχόν ακαθαρσίες και να διασφαλιστεί η υγιεινή κατανάλωση. Ακολουθούν τα βήματα για το πως να πλύνεις τα έντερα για το κοκορέτσι:

Τα βήματα για το πλύσιμο των εντέρων για το κοκορέτσι:

Ξεπλύνετε τα έντερα: Ξεβγάλτε τα έντερα καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα τροφής ή αίματος.
Αναποδογυρίστε τα έντερα:

Γυρίστε τα έντερα από την ανάποδη πλευρά, χρησιμοποιώντας ένα δάχτυλο σας για να τα σπρώξετε απαλά. Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο στην αρχή, αλλά με υπομονή θα τα καταφέρετε. Δέστε το ένα άκρο: Δέστε το ένα άκρο του εντέρου με σπάγκο ή σουβλί για να μην χυθεί το περιεχόμενό του.

Περάστε το ξύδι: Χρησιμοποιήστε ένα χωνί ή μια σακούλα ζαχαροπλαστικής για να ρίξετε ξύδι μέσα στα έντερα.

Βεβαιωθείτε ότι το ξύδι αγγίζει όλες τις επιφάνειες. Αφήστε το ξύδι να δράσει για 5-10 λεπτά.

Η καλύτερη συνταγή για κοντοσούβλι στη σούβλα

Ξεβγάλτε με αλάτι: Ανακατέψτε αλάτι με νερό και ρίξτε το μέσα στα έντερα. Τρίψτε απαλά τα έντερα με το αλατόνερο για να απομακρυνθούν τυχόν ακαθαρσίες.

Ξεβγάλτε με χυμό λεμονιού: Ανακατέψτε χυμό λεμονιού με νερό και ρίξτε το μέσα στα έντερα. Τρίψτε απαλά τα έντερα με το χυμό λεμονιού για να απολυμάνετε.

Ξεβγάλτε καλά: Ξεβγάλτε τα έντερα καλά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ξυδιού, αλατιού ή χυμού λεμονιού.

Μαρινάδα για κοντοσούβλι

Γυρίστε τα έντερα: Ξαναγυρίστε τα έντερα στην κανονική τους φορά.
Επαναλάβετε: Επαναλάβετε τα βήματα 3 έως 8 για όλα τα έντερα.
Ξεπλύνετε ξανά: Ξεβγάλτε τα έντερα για μια τελευταία φορά κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.

Συμβουλές για τα έντερα για το κοκορέτσι:
Μπορείτε να φορέσετε γάντια μιας χρήσης για να αποφύγετε την επαφή με τα έντερα. Αν τα έντερα έχουν έντονη μυρωδιά, μπορείτε να τα μουλιάσετε σε νερό με ξύδι για 30 λεπτά πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία καθαρισμού.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια βούρτσα για να τρίψετε τα έντερα, ιδιαίτερα αν έχουν λεκέδες ή ακαθαρσίες. Βεβαιωθείτε ότι τα έντερα είναι καλά καθαρισμένα πριν τα ψήσετε για το κοκορέτσι.

Μαρινάρισμα συκωταριάς για κοκορέτσι:
Θέλεις να κάνεις ένα ιδανικό μαρινάρισμα για το κοκορέτσι σου; Ακολούθα τα παρακάτω βήματα.

Μαρινάρισμα συκωταριάς – Συνταγή:
Πλύνετε καλά τη συκωταριά και αφαιρέστε τυχόν λίπη ή μεμβράνες. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ρίγανη, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι.

Προσθέστε τη συκωταριά στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατέψτε καλά, ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα. Σκεπάστε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και αφήστε τη συκωταριά να μαριναριστεί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ή ιδανικά για 4-6 ώρες.

Όταν είστε έτοιμοι για ψήσιμο, σουβλίστε τη συκωταριά εναλλάξ με άλλα υλικά, όπως αρνίσια ή χοιρινά μασάλα. Ψήστε το κοκορέτσι σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντάς το συχνά, μέχρι να ψηθεί καλά και να ροδίσει ομοιόμορφα.

Συμβουλές για το καλύτερο μαρινάρισμα για την συκωταριά:
Μπορείτε να προσθέσετε άλλα μπαχαρικά στη μαρινάδα, όπως κύμινο, κόλιανδρο ή δάφνη. Αν θέλετε η μαρινάδα σας να είναι πιο πικάντικη, μπορείτε να προσθέσετε λίγη καυτερή πιπεριά ή τσίλι.

Μπορείτε να μαρινάρετε τη συκωταριά από το προηγούμενο βράδυ για ακόμα πιο έντονη γεύση. Αν δεν έχετε χρόνο να μαρινάρετε τη συκωταριά, μπορείτε απλά να την αλατοπιπερώσετε και να την ψήσετε.

Advertisement