Connect with us

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης ενός μικρότερου και γειτονικού ρήγματος στην υποθαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, το οποίο θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση του κύριου ρήγματος.

Άλλαξε για πρώτη φορά ο τρόπος που «σπάει» το ρήγμα

Σχετικά με την πρόοδο του σεισμικού φαινομένου που ανησυχεί τους κατοίκους των Κυκλάδων εδώ και αρκετές ημέρες, ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε στο enikos.gr ότι:

«όλη η προσοχή μας εστιάζεται πλέον στην εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας μετά τις 5 Φεβρουαρίου, όταν και έγινε ο μεγαλύτερος σεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Η ανάλυση δείχνει ότι ίσως μετά από αυτόν τον ισχυρό σεισμό, έχουμε μια αλλαγή συμπεριφοράς στη σεισμική δραστηριότητα, η οποία μας δίνει μια μικρή αισιοδοξία ότι ίσως πάνε καλύτερα από εδώ και πέρα».

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει, έχει παρατηρηθεί μείωση στον αριθμό των σεισμών που έχουν μέγεθος 3 Ρίχτερ και άνω, ενώ τα μεγέθη τους αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται. «Αυτά τα δυο στοιχεία, μας κάνουν να έχουμε μια ελαφρά αισιοδοξία. Ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να μπορέσουμε να επικυρώσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Ότι δηλαδή, ο 5,2 Ρίχτερ ίσως ήταν ο κύριος σεισμός»

«Ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, μικρότερο ρήγμα»

Ενώ πρόσθεσε πως έχει αλλάξει ο τρόπος που «σπάει» το ρήγμα. «Ενώ όλοι οι προηγούμενοι σεισμοί είχαν ακριβώς τον ίδιο τρόπο διάρρηξης επάνω στο συγκεκριμένο ρήγμα, με κατεύθυνση προς ΒΑ και με την κατακόρυφη κίνηση να επικρατεί, πλέον η διεύθυνση έχει αλλάξει και είναι περίπου κάθετη στην προηγούμενη και επικρατεί η οριζόντια μετακίνηση», εξήγησε ο σεισμολόγος.

«Αυτό μας δίνει ένα ακόμα αισιόδοξο μήνυμα ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί και ένα διπλανό, μικρότερο ρήγμα, το οποίο εμποδίζει ενδεχομένως την προσπάθεια της ΒΑ επέκτασης του κυρίου ρήγματος. Άλλωστε, επειδή είναι μικρό, δεν έχει και την δυναμική να μας δώσει μεγάλο σεισμό. Όποτε, αυτό ίσως να επιδρά περισσότερο ευεργετικά στο να μην προχωρήσει το κύριο ρήγμα».

Ο κ. Παπαδόπουλος συστήνει «υπομονή, καθώς όλα αυτά θα τα δούμε τις επόμενες μέρες, όταν και θα τα συναξιολογήσουμε».

Σεισμοί στη Σαντορίνη: «Πρωτοφανής σεισμική κρίση»

«Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Δρ Θανάσης Γκανάς, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα, ο σεισμολόγος κ. Γκανάς αναφέρθηκε στη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «σμηνοσειρά σεισμών», ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν η σεισμική δόνηση των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ είναι ο κύριος σεισμός: «Ένα δυναμικό φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς έχουν σημειωθεί 169 σεισμοί πάνω από 4 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ», χαρακτήρισε το φαινόμενο ως «μια πρωτοφανή σεισμική κρίση και οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες».

Ο Θανάσης Γκανάς πρόσθεσε σχετικά με το ηφαίστειο: «Οι αλλαγές δείχνουν μια ανύψωση του ηφαιστείου λόγω μάγματος. Υπάρχει παραμόρφωση του εδάφους. Το μάγμα ισούται με 5 εκατ. κυβικά, παρακολουθούμε συνεχώς το φαινόμενο».

Advertisement