«Δυστυχώς αυτό περιμένουμε» προειδοποιεί ο Ολλανδός σεισμολόγος που είχε προβλέψει τους σεισμούς- Τι φοβάται
Ο ίδιος είχε προβλέψει τον μεγάλο σεισμό προ διετίας στην Τουρκία, ενώ τον περασμένο Αύγουστο ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα συγκεκριμένα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο
Ολλανδός ερευνητής για σεισμούς στη Σαντορίνη
Σε νέα ανάρτηση για τους σεισμούς στη Σαντορίνη προέβη ο Ολλανδός ερευνητής, Frank Hoogerbeets.
Αναλυτικά αναφέρει για τα σημερινά 5 Ρίχτερ:
Η ισχυρότερη δόνηση στο συνεχιζόμενο σμήνος σεισμού στα Δωδεκάνησα σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες έγινε αισθητή σε πάνω από 90 άτομα στην περιοχή. Η ιστορία μας λέει ότι η περιοχή μπορεί να βιώσει έναν σεισμό μεγέθους 6 ή μεγαλύτερο. Αλλά δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για μια τέτοια απειλή. Σε κάθε περίπτωση, να είστε σε επιπλέον επιφυλακή στην περιοχή, για κάθε περίπτωση.
Ήδη από τις προηγούμενες μέρες, το ιδιότυπο φαινόμενο δεν άφησε ασχολίαστο ο ερευνητής Frank Hoogerbeets, ο οποίος παλιότερα είχε προβλέψει τον μεγάλο σεισμό στην Τουρκία, ενώ είχε προκαλέσει προβληματισμό και τον περασμένο Αύγουστο, αναφερόμενος σε σεισμική δόνηση μέχρι και 7 Ρίχτερ, η οποία θα επηρέαζε προφανώς και τη χώρα μας.
Σε προηγούμενη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο social media αναφέρθηκε στους διαδοχικούς σεισμούς μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων
Συγκεκριμένα ο Ολλανδός έγραψε αρχικά:
Ένα σμήνος σεισμών βρίσκεται σε εξέλιξη στα Δωδεκάνησα, στην Ελλάδα. Περισσότερες από 70 δονήσεις μεγέθους 3 και άνω σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες. Η ισχυρότερη δόνηση μέχρι στιγμής μετρήθηκε στα 4,8 Ρίχτερ σήμερα το πρωί. Το 1956 στο νησί Θήρα (Σαντορίνη) σημειώθηκε σεισμός Μ7,5 Ρίχτερ.
Σε επόμενη ανάρτηση συνιστά ιδιαίτερη προσοχή αναφέροντας ότι πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Οι προβλέψεις του ερευνητή
Ο Frank Hoogerbeets είναι ολλανδικής καταγωγής ερευνητής και είχε προβλέψει τον σεισμό που έπληξε την Τουρκία προ διετίας.
Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ακόμη μια φορά τη χώρα μας για τον μεγάλο σεισμό, πριν από περίπου 6 μήνες.
«Η Ελλάδα και τα Δωδεκάνησα βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο. Ενώ στην Ελλάδα γίνονται σεισμοί άνω των 6 Ρίχτερ ανά 2 χρόνια, δεν έχει σημειωθεί τέτοια δόνηση από το 2021. Τελευταία φορά που τα Δωδεκάνησα είχαν μεγάλο σεισμό ήταν πριν από τέσσερα χρόνια», έγραψε χαρακτηριστικά.
Ο Χούγκερμπετς προβλέπει, όπως αναφέρει ο ίδιος, τους σεισμούς με βάση τις κινήσεις των πλανητών, ενώ οι μέθοδοί του θεωρούνται αμφιλεγόμενες και αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη από την επιστημονική κοινότητα.
Νέος ισχυρός σεισμός
Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση ταρακούνησε προ ολίγου την περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Νέος σεισμός ανοιχτά της Αμοργού
Αρχικά το Γεωδυναμικό κατέγραψε το νέο σεισμό στα 4,7 Ρίχτερ, αλλά μετά από αναθεώρηση η μέτρηση διαμορφώθηκε στα 4,5.
«Δυστυχώς, αuτό περιμένουμε»: Πρoειδοποιεί ο Ολλανδός σεισμoλόγoς που είχε προβλέψει τους σεισμoύς- Τι φοβάται
Καταγράφηκε 25χλμ νότια -νοτιοδυτικά Αρκεσίνης Αμοργού.
Παπαζάχος: «Η ταλαιπωρία μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, ακόμα και μήνες»
Για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στον ελληνικό χώρο έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
«Αν είναι προσεισμική ακολουθία, δεν την έχουμε ξαναδεί με αυτά τα χαρακτηριστικά από όσο θυμάμαι εγώ. Είναι αρκετά σπάνιο», τόνισε αρχικά ο καθηγητής.
Ερωτηθείς για το εάν συμφωνεί με την άποψη συναδέλφων του ότι όσο καθυστερεί ο κύριος σεισμός, θα είναι και μεγαλύτερος, απάντησε πως κάτι τέτοιο κατά τη γνώμη του δεν βασίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία.
Εξήγησε ότι η σεισμικότητα σχετίζεται σχεδόν σίγουρα με το ρήγμα της Ανύδρου και με βάση αυτό το δεδομένο προκύπτουν δύο σενάρια: «Η σεισμικότητα σχετίζεται σίγουρα με το ρήγμα της Ανύδρου που περνάει και πάνω από το νησί. Έχει μια έκταση σε μικρά και μεγάλά βάθη, με κάποιο κενό ανάμεσα. Μπορεί αυτό το κενό να «σπάσει» με ένα μεγάλο σεισμό ή μπορεί να «σπάσει» σιγά σιγά. Το πρόβλημα είναι ότι σπάζοντας σιγά σιγά τότε θα έχουμε για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα μια σειρά από τέτοιους σεισμούς οι οποίοι θα ταλαιπωρούν το νησί. Ακόμα και στο ευμενές σενάριο, θα υπάρχει μια ταλαιπωρία αρκετών εβδομάδων μέχρι και μηνών.