Connect with us

Όλοι οι Χριστιανοί από την παιδική ηλικία, κάνουν το σταυρό τους, όπως τους έχουν μάθει οι μεγαλύτεροι, χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει η συγκεκριμένη κίνηση.

Σε αυτό το άρθρο, σημειώνουμε τι συμβολίζουν οι κινήσεις του σημείου του Σταυρού.

Οι συμβολισμοί του σημείου του σταυρού;

  • Αρχικά ενώνουμε τα τρία πρώτα δάκτυλα του δεξιού χεριού, ομολογώντας έτσι την πίστη μας σε ένα Θεό, που είναι ταυτόχρονα και τρεις υποστάσεις, τρία πρόσωπα: ο Πατήρ, ο Υιός και το Άγιον Πνεύμα.
  • Τα άλλα δύο δάκτυλα, που ακουμπούν στην παλάμη, συμβολίζουν τις δύο φύσεις, δύο θελήσεις και δύο ενέργειες του Ιησού Χριστού, δηλαδή τη θεία και την ανθρώπινη. Με αυτό τον τρόπο κάνουμε μια συμβολική ομολογία της ορθόδοξης πίστης μας, που βασίζεται στην αποδοχή της Αγίας Τριάδας.
  • Έπειτα, φέρνουμε το χέρι στο μέτωπο, την περιοχή της διανοητικής λειτουργίας, συμβολίζοντας την αγάπη προς το Θεό με όλη τη διάνοιά μας.
  • Το χέρι έρχεται κατόπιν στην κοιλιά. Έτσι δηλώνουμε συμβολικά ότι προσφέρουμε στο Χριστό όλες τις επιθυμίες μας και όλα τα συναισθήματά μας.
  • Τέλος, φέρνουμε το χέρι στους ώμους, πρώτα στο δεξιό και μετά στον αριστερό, ομολογώντας έτσι ότι και κάθε σωματική μας δραστηριότητα ανήκει στον Ιησού Χριστό.
  • Επίσης, με αυτές τις κινήσεις σχηματίζουμε το σχήμα του σταυρού, πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε και την καταγραφή του άγιου Κοσμά του Αιτωλού, για το σημείο του Σταυρού:

«Ακούσατε, χριστιανοί μου, πώς πρέπει να γίνεται ο σταυρός και τί σημαίνει. Μας λέγει το άγιον Ευαγγέλιον πως η αγία Τριάς, ο Θεός, δοξάζεται εις τον ουρανόν περισσότερον από τους αγγέλους. Τί πρέπει να κάμης και εσύ; Σμίγεις τα τρία σου δάκτυλα με το δεξιόν το χέρι σου και, μην ημπορώντας να ανεβής εις τον ουρανόν να προσκύνησης, βάνεις το χέρι σου εις το κεφά­λι σου, διότι το κεφάλι σου είναι στρογγυλό και φανερώνει τον ουρανόν, και λέγεις με το στόμα: Καθώς εσείς οι άγγελοι δοξάζετε την αγίαν Τριάδα εις τον ουρανόν, έτσι και εγώ, ως δούλος ανάξιος, δοξάζω και προσκυνώ την αγίαν Τριάδα.

Καθώς αυτά τα δάκτυλα είναι τρία -είναι ξεχωριστά, είναι και μαζί- έτσι είναι και η αγία Τριάς, ο Θεός, τρία πρόσωπα και ένας μόνος Θεός.

Κατεβάζεις το χέρι σου από το κεφάλι σου και το βάνεις εις την κοιλίαν σου και λέγεις: Σε προσκυνώ και σε λατρεύω, Κύριέ μου, ότι κατεδέχθης και εσαρκώθης εις την κοιλίαν της Θεοτόκου διά τας αμαρτίας μας.

Το βάζεις πάλιν εις τον δεξιόν σου ώμον και λέγεις: Σε παρακαλώ, Θεέ μου, να με συγχωρήσης και να με βάλης εις τα δεξιά με τους δικαίους. Βάνοντάς το πάλι εις τον αριστερόν ώμον, λέγεις: Σε παρακαλώ, Κύριε μου, μη με βάλης εις τα αριστερά με τους αμαρτωλούς. Έπειτα, κύπτοντας κάτω εις την γην:

Σε δοξάζω, Θεέ μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω ότι, καθώς εβάλθηκες εις τον τάφον, έτσι θα βαλθώ και εγώ. Και όταν σηκώνεσαι ορθός, φανερώνεις την Ανάστασιν, και λέγεις: Σε δοξάζω, Κυριέ μου, σε προσκυνώ και σε λατρεύω, πως αναστήθηκες από τους νεκρούς, διά να μας χαρίσης την ζωήν την αιώνιον.

Αυτό σημαίνει ο πανάγιος σταυρός.»

Επεξήγηση συμβολισμών: vimaorthodoxias.gr

Φωτό από: agiosioannisprodromos.blogspot.com

Advertisement