Πώς σχετίζεται η μακροζωία με την εκκλησία;
Πολλές μελέτες έχουν, στο παρελθόν, συνδέσει τη θρησκευτική πίστη με την υγεία. Η εκκλησία δίνει παρηγοριά και ανακούφιση σε όσους αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ φαίνεται ότι σχετίζεται και με τη μακροζωία.
Επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “JAMA Internal Medicine”, έδειξε ότι οι γυναίκες που παρακολουθούν τη λειτουργία στην εκκλησία πάνω από μια φορά την εβδομάδα, έχουν μειωμένο κίνδυνο κατά το ένα τρίτο (33%) να πεθάνουν πρόωρα και ζουν πέντε μήνες παραπάνω κατά μέσο όρο, σε σύγκριση με όσες δεν πάνε καθόλου στην εκκλησία.
Κι άλλες μελέτες στο πρόσφατο περελθόν έχει δείξει ότι η συμμετοχή στη θρησκευτική ζωή φαίνεται να ωφελεί τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική υγεία, διερευνώντας το πώς η ηρεμία που επιφέρει η προσευχή και η επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο που πηγαίνει στην εκκλησία βελτιώνει τη διάθεση και συμβάλλει στην πιο αισιόδοξη αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Τάιλερ Βαντερβίλε, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 74.500 γυναίκες – κυρίως καθολικές και διαμαρτυρόμενες – για μια περίοδο 16 ετών. Όσες γυναίκες πήγαιναν στην εκκλησία μια φορά την εβδομάδα, είχαν 26% μειωμένο κίνδυνο θανάτου μέσα στα επόμενα 16 έτη, ενώ για όσες πήγαιναν λιγότερο από μια φορά την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν 13% μικρότερος, σε σχέση με όσες δεν πατούσαν καθόλου το πόδι τους στην εκκλησία.
Η μελέτη, επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, βρήκε ότι για τις γυναίκες που πήγαιναν στην εκκλησία μία φορά την εβδομάδα ή περισσότερες, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου ειδικότερα από καρδιαγγειακά αίτια ήταν μειωμένος κατά 27%, ενώ από καρκίνο κατά 21%.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι, πιθανώς, υπάρχει κάτι σημαντικό στις θρησκευτικές λειτουργίες, πέρα από την μοναχική πνευματικότητα. Εν μέρει τα οφέλη από την εκκλησία πηγάζουν από την αύξηση της κοινωνικής υποστήριξης, την αποθάρρυνση του καπνίσματος, την μείωση της κατάθλιψης και την ανάπτυξη μιας πιο αισιόδοξης και ελπιδοφόρας οπτικής για τη ζωή, κάτι που βοηθάει τους ανθρώπους» δήλωσαν οι ερευνητές. Και κατέληξαν: «Η θρησκεία και η πνευματικότητα μπορεί να συνιστούν έναν υποεκτιμημένο παράγοντα, που οι γιατροί θα μπορούσαν να συζητήσουν περισσότερο με τους ασθενείς τους, όταν το κρίνουν σωστό».