Connect with us

Τα γαρίφαλα είναι ήδη πολύ γνωστά, αν και χρησιμοποιούνται κυρίως σε γλυκά, ιδιαίτερα σε εκείνα με φρούτα. Τα γλυκά με μπανάνα και κολοκύθα, για παράδειγμα, περιέχουν πάντοτε μια νότα γαρίφαλου.

 

 

Ωστόσο, χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο για να αρωματίσουν πολύ περισσότερα από απλά γλυκά. Τα γαρίφαλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δώσουν γεύση σε μαρμελάδες, σάλτσες (καθαρές ή κρυμμένες μέσα σε κρεμμύδι μαζί με φύλλο δάφνης), λαχανικά, τυριά, ρύζι και ακόμα και κρέατα.

 

Αλλά, εκτός από το ότι προσθέτουν γεύση στις συνταγές σας, τα γαρίφαλα έχουν και πολλές ωφέλειες για την υγεία. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούνται ιατρικά εδώ και χιλιάδες χρόνια.

1. Το γαρίφαλο προάγει την κυκλοφορία του αίματος.
Το έλαιο που προέρχεται από το γαρίφαλο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που ωφελεί όλο το σώμα. Επιπλέον, βοηθώντας στον καθαρισμό του αίματος, το δέρμα σας θα λαμβάνει καλύτερη θρέψη και το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι καλύτερα προετοιμασμένο.

2. Το γαρίφαλο είναι φυσικό αναλγητικό και αντισηπτικό.
Η ευγενόλη, ένα φυσικό αντιβακτηριακό συστατικό που περιέχεται στα γαρίφαλα, βοηθά στη διαγραφή των ουλών από ακμή, στη ρύθμιση της υγείας του δέρματος και στην πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων. Το τσάι γαρίφαλου μπορεί επίσης να βοηθήσει με πονοκεφάλους, κράμπες περιόδου, πυρετό, πονόδοντο και πονόλαιμο.

3. Το γαρίφαλο ωφελεί το πεπτικό σύστημα.
Το γαρίφαλο διεγείρει την έκκριση γαστρεντερικών ενζύμων, βελτιώνοντας την πέψη και ανακουφίζοντας τη δυσπεψία, τη δυσκοιλιότητα, τη ναυτία και τους στομαχικούς πόνους. Επίσης ενισχύει τον μεταβολισμό, οδηγώντας σε ταχύτερη καύση λίπους, αποτελώντας έτσι ένα φυσικό εργαλείο απώλειας βάρους.

 

 

4. Τα γαρίφαλα είναι αντιοξειδωτικά.
Το γαρίφαλο είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά στην πρόληψη βλαβών στο δέρμα. Έχει απίστευτη ικανότητα να παράγει υδρογόνο και να εμποδίζει την υπεροξείδωση των λιπιδίων, δηλαδή τη διάσπαση των πολυακόρεστων λιπαρών που είναι επιβλαβής για τον οργανισμό.

5. Το γαρίφαλο είναι στοματικό αντισηπτικό.
Οι ενώσεις του γαρίφαλου χρησιμοποιούνται ήδη σε οδοντόκρεμες για την καταπολέμηση βακτηρίων στο στόμα και στο στομάχι. Έτσι, η κατανάλωση γαρίφαλων μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από την κακοσμία του στόματος, να αποτρέψετε τις κοιλότητες και να ανακουφίσετε τον πόνο στα δόντια και στα ούλα.

6. Το γαρίφαλο ωφελεί τον θυρεοειδή και ρυθμίζει τη χοληστερίνη.
Το γαρίφαλο ωφελεί τα άτομα με υποθυρεοειδισμό ή υπερθυρεοειδισμό και προλαμβάνει παρόμοιες δυσλειτουργίες. Βοηθά επίσης στη διαχείριση της υψηλής χοληστερόλης.

 

7. Τα γαρίφαλα είναι αντιφλεγμονώδη.
Τα γαρίφαλα περιέχουν ευγενόλη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ως αποτέλεσμα, η κατανάλωση γαρίφαλων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων της φλεγμονής.

Συστατικά:
5 έως 7 ολόκληρα γαρίφαλα
1 φλιτζάνι (περίπου 250ml) νερό

Οδηγίες:
Πάρτε 5-7 γαρίφαλα και ξεπλύνετέ τα απαλά.
Βράστε το νερό και προσθέστε τα γαρίφαλα.
Αφήστε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 5–7 λεπτά.
Κλείστε τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το να εμποτιστεί για ακόμα 10 λεπτά.
Σουρώστε και πιείτε το ζεστό — κατά προτίμηση το πρωί με άδειο στομάχι.

Advertisement