«Κλείδωσε» το Πάσχα την 1η Ιουνίου: Το πρώτο Πάσχα που πέφτει μέσα στο καλοκαίρι
Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και αλλάζει κάθε χρόνο ημερομηνία που πάντοτε πέφτει μετά την εαρινή ισημερία. Στην αρχή των χριστιανικών χρόνων, στην Ανατολή το Πάσχα εορταζόταν την 14η ημέρα του μήνα Νισάν, που αντιστοιχεί στους δικούς μας Μάρτιο/Απρίλιο, την ίδια ημέρα που ο Ιησούς παρέδωσε το πνεύμα του στον Γολγοθά.
Ειδικότερα, οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα κατά την ημέρα της Πανσέληνου, που γινόταν μετά την εαρινή ισημερία και επειδή ο Χριστός αναστήθηκε μετά το Εβραϊκό Πάσχα, η Α’ Οικουμενική σύνοδος που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., καθόρισε ότι θα εορτάζεται την 1η Κυριακή μετά την Πανσέληνο, η οποία συμπίπτει ή έπεται της εαρινής ισημερίας και έτσι ποτέ δεν συμπίπτει το Εβραϊκό με το Χριστιανικό.
Για τον καθορισμό του Ορθοδόξου Πάσχα, η εαρινή ισημερία, δηλαδή η ημερομηνία που η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με την διάρκεια της νύχτας, υπολογίζεται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό ημερολόγιο), το οποίο όμως έχει αστρονομικά σφάλματα.
Αντίθετα, οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί, ορίζουν την ημερομηνία της εαρινής ισημερίας σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και αυτή η ημερομηνία είναι η 21 Μαρτίου, οπότε γιορτάζουν το Πάσχα από 22 Μαρτίου μέχρι 25 Απριλίου.
Το Πάσχα του… 5270 θα πέσει την 1η Ιουνίου
Σύμφωνα με το athensmagazine.gr, τα σφάλματα του Ιουλιανού ημερολογίου έναντι στο Γρηγοριανό, τοποθετούν την εαρινή ισημερία στις 28 Μαρτίου, οπότε αν πέσει Κυριακή, η συγκεκριμένη γιορτή θα εορτασθεί στις 28+7, δηλαδή στις 4 Απριλίου.
Έτσι, οι Ορθόδοξοι γιόρταζαν το Πάσχα από τις 4 Απριλίου και μετά, ενώ το αργότερο που έχει πέσει έως τώρα, σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς, είναι η 8η Μαΐου.
Το τελευταίο Πάσχα που έπεσε στις 4 Απριλίου ήταν το 2010, κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ ξανά τόσο νωρίς. Το επόμενο πιο πρώιμο θα είναι το 2105, στις 5 Απριλίου, το οποίο και θα είναι επίσης το τελευταίο, ενώ το 2200, Πάσχα θα έχουμε στις 6 Απριλίου, που κι αυτό με τη σειρά του θα είναι το τελευταίο.
Αντίστοιχα το πιο πρόσφατο όψιμο Πάσχα στις 8 Μαΐου, ήταν το 1983, το επόμενο θα είναι το 2078 και το 2173, θα πέσει για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου.
Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό 2610, θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές την εν λόγω γιορτή στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου.
Όλα αυτά, στην περίπτωση που η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να κρατήσει σταθερό στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του.
Πάσχα
Πώς υπολογίζεται η ημερομηνία του Πάσχα
Η απόφαση για τις ημερομηνίες εορτασμού του Πάσχα λήφθηκε, όπως αναφέρουμε παραπάνω, στην πρώτη Οικουμενική Σύνοδο που έγινε το 325μ.Χ. στη Νίκαια της Βιθυνίας. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε το εξής: Το Πάσχα γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή μετά την πανσέληνο που γίνεται μετά την εαρινή ισημερία, δηλαδή μετά την 21η Μαρτίου (με το παλαιό ημερολόγιο), εκτός αν η πανσέληνος τυγχάνει να γίνει Κυριακή, οπότε μεταφέρεται την επόμενη Κυριακή.
Η πρώτη μέρα της Σελήνης τοποθετείται στο διάστημα μεταξύ της 8ης Μαρτίου και της 5ης Απριλίου. Επομένως, δεδομένου ότι η περιστροφή της σελήνης γύρω από τη Γη διαρκεί περίπου 28 μέρες, έχουμε πανσέληνο στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 14η μέρα. Αυτό σημαίνει, όπως μεταδίδει το coolweb.gr, ότι το Πάσχα μπορεί να πέσει στο διάστημα μεταξύ 22ας Μαρτίου και 25ης Απριλίου. Σημειώστε ότι οι παραπάνω ημερομηνίες αφορούν το παλαιό ημερολόγιο. Άρα αν προσθέσουμε τις 13 μέρες που είναι η διαφορά παλιού και νέου ημερολογίου, βρίσκουμε ότι το Ορθόδοξο Πάσχα θα «πέφτει» πάντα από 4 Απριλίου ως 8 Μαΐου.
Γιατί δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα
Οσον αφορά το γιατί δεν συμπίπτει το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, αυτό συμβαίνει γιατί οι Ρωμαιοκαθολικοί καθορίζουν το Πάσχα σύμφωνα με το νέο ημερολόγιο. Για το λόγο αυτό το Πάσχα των Καθολικών γιορτάζεται συνήθως νωρίτερα από αυτό των Ορθοδόξων.
Υπάρχει ωστόσο και η περίπτωση, για κάποιες συγκεκριμένες ημερομηνίες της εαρινής πανσελήνου, που ο εορτασμός του Πάσχα από τις δύο εκκλησίες ταυτίζεται.
«Κλείδωσε» το Πάσχα 2025: Πότε πέφτει φέτος – Τότε τελικά… σουβλίζουμε αρνί, καμία σχέση με πέρυσι η ημερομηνία
Το Πάσχα 2025 “πέφτει” φέτος πιο νωρίς από την προηγούμενη χρονιά, με περισσότερες πιθανότητες ο καιρός να είναι άστατος.
Επιστρέφει στην κανονικότητα το Πάσχα 2025
Την προηγούμενη χρονιά, το Πάσχα “έπεσε” αρχές Μαΐου, αλλά το 2025 επιστρέφει στην κανονικότητα.
Το Πάσχα είναι κινητή εορτή και μεγάλη αργία, τόσο στον δημόσιο, όσο και ιδιωτικό τομέα κάθε χρόνο, με πολλούς να προγραμματίζουν την τριήμερη εξόρμησή τους.
Η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας γιορτάστηκε πέρυσι στις 5 Μαΐου, ενώ το 2025, θα γιορταστεί στις 20 Απριλίου και το Πάσχα 2026 την Κυριακή 12 Απριλίου, ελπίζοντας ο καιρός να μας κάνει τη χάρη.
«Κλείδωσε» το Πάσχα την 1η Ιουνίου: Το πρώτο Πάσχα που πέφτει μέσα στο καλοκαίρι
Η κινητή εορτή του Πάσχα, η οποία εορτάζεται από Ορθόδοξους και Καθολικούς Χριστιανούς, αναδεικνύει και πάλι την περίπλοκη διαδικασία υπολογισμού της ημερομηνίας της. Η δυνατότητα να εορταστεί το Πάσχα ακόμα και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι καθόλου απίθανη, κάτι που προκαλεί πολλές συζητήσεις σχετικά με τον καθορισμό της εορτής.
Η Κινητή Εορτή του Πάσχα: Μια Ιστορική Αναδρομή και Μελλοντικές Προβλέψεις
Η παράδοση των Εβραίων καθόριζε την εορτή του Πάσχα την ημέρα της Πανσέληνου που ακολουθούσε την εαρινή ισημερία. Καθώς η Ανάσταση του Χριστού συνέβη μετά την εβραϊκή εορτή, η Α’ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 325 μ.Χ. καθόρισε ότι το Πάσχα θα εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πανσέληνο, η οποία είτε συμπίπτει είτε ακολουθεί την εαρινή ισημερία. Έτσι, είναι αδύνατον το Εβραϊκό Πάσχα να συμπίπτει με το Χριστιανικό Πάσχα.
Ο υπολογισμός της εαρινής ισημερίας για τον καθορισμό του Ορθόδοξου Πάσχα βασίζεται στο Ιουλιανό ημερολόγιο, το οποίο παρουσιάζει αστρονομικά σφάλματα. Αντίθετα, οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί υπολογίζουν την εαρινή ισημερία με το Γρηγοριανό ημερολόγιο, το οποίο καθορίζει την ημερομηνία της 21ης Μαρτίου. Για αυτούς, το Πάσχα μπορεί να εορταστεί από τις 22 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου. Τα σφάλματα του Ιουλιανού ημερολογίου μεταθέτουν την εαρινή ισημερία στις 28 Μαρτίου, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το Πάσχα να εορταστεί νωρίτερα από το συνηθισμένο.
Σπάνιες Ημερομηνίες Εορτασμού
Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν το Πάσχα από τις 4 Απριλίου και αργότερα, με το πιο πρόσφατο αργά Πάσχα να έχει καταγραφεί στις 8 Μαΐου. Οι σπάνιες αυτές ημερομηνίες περιλαμβάνουν το τελευταίο Πάσχα που εορτάστηκε στις 4 Απριλίου το 2010, ενώ οι επόμενες ημερομηνίες που θα εορταστεί τόσο νωρίς είναι το 2105 και το 2200. Αντίστοιχα, το πιο πρόσφατο όψιμο Πάσχα στις 8 Μαΐου συνέβη το 1983, και αναμένεται το 2078.
Μελλοντικές Προβλέψεις
Εάν ο τρόπος υπολογισμού παραμείνει αμετάβλητος, οι μελλοντικές γενιές θα βιώσουν μια μοναδική εορτή του Πάσχα στις 13 Μαΐου του 2610 και ακόμα πιο απίστευτα στις 1 Ιουνίου του 5270. Όλες αυτές οι ημερομηνίες και οι στατιστικές δείχνουν την ανάγκη για αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού της ημερομηνίας του Πάσχα από την Ορθόδοξη Εκκλησία.
Παρακολουθήστε το σχετικό απόσπασμα:
![](https://www.citypatras.gr/app/misc/citypatras-logo.png)