Connect with us

Ελληνικό ελαιόλαδο ανακάλεσαν από την αγορά οι αρχές της Δανίας, καθώς βρέθηκε υψηλή ποσότητα από φυτοφάρμακο.

Ειδικότερα, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Δανίας ενημέρωσε τους καταναλωτές, πως μετά από αναλύσεις σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από την Ελλάδα, βρέθηκε υψηλή ποσότητα φυτοφαρμάκων.

Επίσης, οι Δανικές αρχές ενημέρωσαν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών για επικίνδυνα τρόφιμα (RASFF) με ένδειξη κινδύνου για τους καταναλωτές, σοβαρός.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση στο RASFF, στο ελαιόλαδο εντοπίστηκε η «Μη εγκεκριμένη ουσία chlorpyrifos σε ελαιόλαδο από την Ελλάδα».

Πρόκειται για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο GAEA Classic, που ανακλήθηκε από όλα τα σουπερμάρκετ της χώρας από την εταιρεία Haugen.

Οι αρχές της Δανίας καλούν τους καταναλωτές που το έχουν αγοράσει ή να το πετάξουν ή να το επιστρέψουν στο κατάστημα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση: «Στο προϊόν βρέθηκε πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακο chlorpyrifos. Επομένως, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνδυνος για την υγεία. Αυτό που είναι κρίσιμο είναι οι καταναλωτές να μην έχουν υψηλή πρόσληψη φυτοφαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το ελαιόλαδο GAEA, πωλείται στη χώρα μας τόσο από μικρές, όσο και μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ.

Ποιο ελαιόλαδο ανακαλείται

Καθαρή περιεκτικότητα: 500 ml

Ημερομηνία Best before: 08/07/2025

Αριθμός παρτίδας: L4008

Barcode EAN: 5201671000015

Ανάκληση ελαιολάδου λόγω εντοπισμού φυτοφαρμάκου

Το εν λόγω φυτοφάρμακο είναι απαγορευμένο σε καλλιέργειες και σε όλη την ΕΕ από το 2020, καθώς έχει «δυνητικές» γονιδιοτοξικές επιδράσεις (επιβλαβείς για το DNA των κυττάρων) και είναι τοξικό για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, αλλά παρά τις απαγορεύεις, έχει εντοπιστεί σε αρκετά τρόφιμα και το Σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), έχει χτυπήσει “καμπανάκι” αρκετές φορές.

Τον Οκτώβριο του 2023, οι τσέχικες αρχές ενημέρωσαν το RASFF και ανακάλεσαν ελληνικά ροδάκινα με ποσότητα Chlorpyrifos μεγαλύτερη από το επιτρεπόμενο όριο. Για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από την ουσία αυτή, θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές.

 

Μην το καταναλώσετε ποτέ: Πετάξτε αμέσως το ελαιόλαδο από την κουζίνα σας μόλις δείτε μέσα αυτή την λεπτομέρεια
Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής κουζίνας και δεν είπε από κανένα σπίτι, αλλά καλό είναι να γνωρίζετε πότε είναι καιρός να το …αποχαιρετήσετε.

Αν πιστεύετε ότι το λάδι δεν χαλάει, κάνετε λάθος…Ακόμα κι αν είναι υψηλής ποιότητας, το ελαιόλαδο μπορεί να ταγγίσει, όπως και άλλα λίπη που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα.

Advertisement