Ταξίδι στο όνειρο: Αυτοί είναι οι 20 μυστικοί παράδεισοι της Ελλάδας
Μπορεί τα δημοφιλή και πολυσύχναστα νησιά της Ελλάδας όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος ή η Κρήτη να προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες, εντυπωσιακά τοπία και έντονη νυχτερινή ζωή, για όσους όμως έχουν την διάθεση να ξεφύγουν από τον πολύ κόσμο και να εξερευνήσουν διαφορετικά τοπία, ιδού ένας σύντομος οδηγός ορισμένων λιγότερο κατοικημένων «παραδείσων» στις ελληνικές θάλασσες.
1. Καστελλόριζο
Κάτοικοι: 492
Το κτίριο που έδωσε το όνομά του στο νησί είναι ένα κόκκινο οχυρό που χτίστηκε τον 14ο αιώνα. Το λιμάνι γεμάτο πολύχρωμα σπίτια δίνει μια αρκετά διαφορετική εντύπωση από το συνηθισμένο άσπρο φόντο των Κυκλάδων. Αξίζει κανείς να δει την περίφημη μπλε σπηλιά, την οποία επισκέπτεται μόνο δια θαλάσσης με βάρκα.
2. Ψαρά
Κάτοικοι: 458
Πολύ λίγος κόσμος επισκέπτεται καθημερινά το νησί από τη γειτονική Χίο, οπότε οι εξαιρετικές παραλίες των Ψαρών είναι σχεδόν πάντα ήσυχες.
3. Σίκινος
Κάτοικοι: 273
Ανάμεσα στην Ίο και την Φολέγανδρο, η Σίκινος διαθέτει ένα από τα πιο ελκυστικά τοπία στις Κυκλάδες.
4. Ανάφη
Κάτοικοι: 271
Ο μόνος οικισμός του νησιού, η Χώρα, βρίσκεται σε υψόμετρο 260 μέτρων προσφέροντας μια μοναδική θεά.
5. Σχοινούσα
Κάτοικοι: 225
Ανάμεσα στην Ηρακλειά και τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα διαθέτει μοναδικές παραλίες. Αν και δεν υπάρχουν συγκοινωνίες, το νησί διαθέτει πανέμορφα μονοπάτια.
6. Αγαθονήσι
Κάτοικοι: 185
Πρόκειται για το νοτιότερο νησί των Δωδεκανήσων το οποίο προσελκύει αρκετούς ταξιδιώτες με σκάφη, αλλά και λάτρεις της ιστορίας, καθώς στο Αγαθονήσι βρίσκονται οι Θόλοι, θολωτά οικοδομήματα της προβυζαντινής περιόδου, μοναδικά στο Αιγαίο.
7. Δονούσα
Κάτοικοι: 183
Ο μύθος λέει ότι ο Διόνυσος επέλεξε αυτό το μικρό νησί για κρύψει την Αριάδνη, την κρητική πριγκίπισσα με την οποία ήταν ερωτευμένος.
8. Ηρακλειά
Κάτοικοι: 130
Με ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στις μικρές Κυκλάδες. Επτά μονοπάτια διασχίζουν το νησί για όσους επιθυμούν να το εξερευνήσουν.
9. Μαράθι
Κάτοικοι: 12
Το Μαράθι διαθέτει μόλις μία παραλία, κανένα δρόμο, κανένα αυτοκίνητο και κανένα κατάστημα. Κατοικείται από μια οικογένεια που έφτασε στο νησί το 1977 και από τότε καλωσορίζει τους επισκέπτες στην ταβέρνα της.
10. Χάλκη
Κάτοικοι: 478
Βορειοδυτικά της Ρόδου βρίσκεται το νησί της Χάλκης. Στο νησί με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων μπορείτε να συναντήσετε τον υψηλότερο πύργο ρολογιού στα Δωδεκάνησα.
11. Κουφονήσια
Κάτοικοι: 400
Αν και τεχνικά πρόκειται για δύο νησιά (το Άνω και το Κάτω Κουφονήσι), μόνο στο βόρειο νησί του συμπλέγματος κατοικούν σήμερα οικογένειες. Τα νησιά με τις γαλάζιες παραλίες βρίσκονται νοτιοανατολικά της Νάξου και δυτικά της Αμοργού.
12. Γαύδος
Κάτοικοι: 50
Η Γαύδος, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης, σύμφωνα με το μύθο, ήταν το νησί της Καλυψούς όπου ναυάγησε ο Οδυσσέας. Πρόκειται για ένα πολύ μικρό νησί με τριγωνικό σχήμα και έκταση μόλις 30 τ.χλμ., το οποίο είναι ενταγμένο στο δίκτυο Natura 2000. Διαθέτει ελάχιστους οικισμούς, όπως είναι το Καστρί (πρωτεύουσα), η Άμπελος και τα Βατσιανά (το νοτιότερο κατοικημένο τμήμα του). Το νησί έχει ελάχιστους μόνιμους κατοίκους (δεν ξεπερνούν τους 50). Αυτό που θα σας εντυπωσιάσει και θα σας ενθουσιάσει είναι οι χαλαροί ρυθμοί, οι ονειρεμένες παραλίες με τα παραδεισένια, κρυστάλλινα νερά και τους κέδρους που φτάνουν μέχρι και τη θάλασσα, η μαγευτική ανατολή και δύση του ηλίου.
13. Αρκοί
Κάτοικοι: 44
Ένα μικροσκοπικό νησάκι των Δωδεκανήσων που θα σας προσφέρει απίστευτες εικόνες και στιγμές ηρεμίας. Η όμορφη θέα, το αξιοζήλευτο φυσικό σκηνικό, οι ονειρικές παραλίες και η ηρεμία που επικρατεί θα σας μαγέψουν. Σημείο αναφοράς των Αρκιών είναι οι εκπληκτικές ακτές τους. Αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε τα ερείπια του παλιού ιταλικού παρατηρητηρίου από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τα σπήλαια, που λειτουργούσαν ως καταφύγια, καθώς και την εκκλησία της Παναγίας της Παντάνασσας στα ερείπια του παλιού οικισμού του νησιού.
14. Μεγανήσι
Κάτοικοι: 1090
Μόλις 4 ναυτικά μίλια από τη Λευκάδα βρίσκεται το Μεγανήσι, ένα μικρό νησί 20 τ.χ. (οξύμωρο αν σκεφτείτε τις εντυπώσεις που δημιουργεί η ονομασία του), το μεγαλύτερο ωστόσο του συμπλέγματος των Πριγκιπονήσων. Με βασικό χαρακτηριστικό του τα κρυστάλλινα, διαυγή νερά, τα καταπράσινα φιόρδ και τις θαλάσσιες σπηλιές, διαθέτει τρεις βασικούς οικισμούς. Απολαύστε τις βουτιές σας σε κάποια από τις παραλίες του νησιού και μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα από τα πιο γνωστά σημεία του: τη θαλάσσια σπηλιά του Παπανικολή. Οφείλει την ονομασία της στο υποβρύχιο Παπανικολής, που χρησιμοποιούσε το Σπήλαιο ως ορμητήριό του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με τον υπέροχο φυσικό διάκοσμο με εντυπωσιακούς σταλακτίτες. Στο Μεγανήσι, βρίσκεται επίσης και η Μονή του Αγίου Ιωάννη, χτισμένη τον 15ο αι. και κατεστραμμένη αργότερα από τους πειρατές.
15. Οινούσσες
Κάτοικοι: 826
Ανάμεσα στη Χίο και τη μικρασιατική χερσόνησο της Ερυθραίας βρίσκεται το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών, με μεγαλύτερο και μόνο κατοικημένο το ομώνυμο νησί. Στην είσοδο του λιμανιού σας υποδέχεται το άγαλμα της Οινουσσίας μητέρας, που με το μαντήλι κατευοδώνει τα παιδιά της όταν ξεμακραίνουν για τα ταξίδια τους, αλλά και μιας χάλκινης γοργόνας με στέμμα και ιστιοφόρο στο αριστερό της χέρι, αιώνιας συντρόφου των ναυτικών. Περιμετρικά το νησί διατρέχει ασφάλτινος δρόμος που θα σας οδηγήσει στις περισσότερες παραλίες (βάλες τις λένε οι ντόπιοι).
16. Φούρνοι
Κάτοικοι: 1469
Ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο, ένα νησιωτικό σύμπλεγμα από τρία μεγαλύτερα νησιά (Φούρνοι, Θύμαινα και Άγ. Μηνάς) και εννέα μικρότερα σας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο∙ στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής. Γνωστοί και ως Φούρνοι Κορσεών, καθότι -ιδιαίτερα κατά τους βυζαντινούς χρόνους- αποτελούσαν λιμέρι κουρσάρων, το νησί των ψαράδων και των μελισσοκόμων με τους γραφικούς οικισμούς, τις αμέτρητες ακρογιαλιές και τα φιόρδ που χώνονται σα μαχαίρια στη ξηρά εξακολουθεί να κλέβει τις καρδιές των ταξιδιωτών.
17. Άγιος Ευστράτιος
Κάτοικοι: 270
Το ακριτικό νησί με τις όμορφες ακρογιαλιές, τις θαλάσσιες σπηλιές, τους σπάνιους γεωλογικούς σχηματισμούς και τα μικρά δάση από βελανιδιές είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία της χώρας μας, καθώς αποτέλεσε τόπο εξορίας για τους αντιφρονούντες (1928-1963). Σήμερα, ο Αη Στράτης είναι ένα πραγματικό ησυχαστήριο, όπου οι λιγοστοί του κάτοικοι αποδεικνύουν έμπρακτα και με κάθε ευκαιρία στους επισκέπτες το νόημα της γνήσιας ελληνικής φιλοξενίας.
18. Παξοί – Αντίπαξοι
Κάτοικοι: 2300 – 20
Όποιος βάζει πλώρη για τα σμαραγδένια λιλιπούτεια νησιά του Ιονίου, τους Παξούς και τους Αντίπαξους, βάζει πλώρη για τον παράδεισο. Εξωτικές παραλίες: πράσινα και τιρκουάζ νερά, λευκή άμμος και ψιλό βότσαλο. Φύση «οργιώδης»: αιωνόβιοι ελαιώνες, πυκνοί αμπελώνες και βλάστηση που φτάνει μέχρι το νερό. Εμπειρίες μοναδικές: ηλιοβασίλεμα στον κατάλευκο βράχο του Ερημίτη, εξερεύνηση σπηλιών και περπάτημα, για να ανακαλύψετε τις παλιές στέρνες. Σπάνιες απολαύσεις: γλυκόπιοτο κρασί, αλλά και πολυτελείς βίλες που θα σας χαρίσουν το όνειρο.
19. Θηρασιά
Κάτοικοι: 319
Η Θηρασία ή Θηρασιά, όπως είναι περισσότερο γνωστή, ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης (περιλαμβάνει επίσης το ομώνυμο νησί και το Ασπρονήσι) και βρίσκεται απέναντι από τη μαγευτική Οία. Αποτελεί κατάλοιπο ενός μεγάλου νησιού (Στρογγύλης ή Καλλίστης), που βυθίστηκε εν μέρει ύστερα από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη κατά τους Προϊστορικούς Χρόνους (τέλη του 17ου αιώνα π.Χ.). Τη φυσιογνωμία της συνθέτουν, κατά κύριο λόγο, το επιβλητικό φυσικό ανάγλυφο με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς, τα δείγματα αναλλοίωτης λαϊκής αρχιτεκτονικής στα σπίτια και τις εκκλησίες, ο οικισμός του Μανωλά με το αυθεντικό παραδοσιακό χρώμα και η γραφική ακρογιαλιά του Κόρφου.
20. Τριζόνια
Κάτοικοι: 64
Τα Τριζόνια είναι μια συστάδα νησίδων του Κορινθιακού κόλπου που αποτελείται από τα μικρονήσια Τριζόνια, Πρασούδι, Αι Γιάννης και Πλάνεμι. Το μεγαλύτερο από αυτά και το μόνο κατοικήσιμο είναι η νησίδα Τριζόνια που βρίσκεται σε απόσταση περίπου πεντακοσίων μέτρων από τις ακτές της Φωκίδας και από τα χωριά Σπηλιά και Γλυφάδα. Με νησιώτικα χρώματα, χωρίς το θόρυβο των αυτοκινήτων, με σπίτια λιγοστά και καταπράσινους κήπους, μ’ εύκολη οδική πρόσβαση και πεντακάθαρες ακτές, τα νησάκια αυτά του Κορινθιακού κόλπου, θαρρείς και τα ’χει ξεχάσει ο χρόνος.